Ανταλλαγή κρατουμένων ζητά και πάλι από τις Ηνωμένες Πολιτείες η ιρανική κυβέρνηση, επιμένοντας ότι οι τρεις Αμερικανοί που συνελήφθησαν πριν μήνες είναι κατάσκοποι. Την περασμένη εβδομάδα επετράπη για πρώτη φορά σε συγγενείς των κρατουμένων να μεταβούν στην Τεχεράνη και να τους συναντήσουν.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι οι τρεις Αμερικανοί είναι «χωρίς αμφιβολία κατάσκοποι» και ζήτησε από την Ουάσινγκτον να προτείνει μια ανταλλαγή κρατουμένων για να διασφαλίσει την απελευθέρωση τους.

«Το γεγονός ότι είναι κατάσκοποι είναι σαφές και αναμφίβολο και δεν μπορεί να υπάρξει καμιά διφορούμενη στάση όσον αφορά στην ανταλλαγή» δήλωσε ο Χαϊντάρ Μοσλεχί στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου.

«Προσδοκούμε ότι οι Αμερικανοί, με τις διεκδικήσεις τους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να αναλάβουν δράση έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσον μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ανταλλαγή» είπε ο Ιρανός υπουργός.

Στα τέλη Ιουλίου τρεις Αμερικανοί πολίτες, ο Σιν Μπάγερ, δημοσιογράφος από τη Μινεσότα με έδρα τη Μέση Ανατολή, η σύντροφός του Σάρα Σόουρντ και ο Τζόσουα Φάταλ από την Πενσιλβάνια, ο οποίος είναι ιρακινής καταγωγής, συνελήφθησαν από Ιρανούς αστυνομικούς όταν πέρασαν τα σύνορα από το Βόρειο Ιράκ.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι έκαναν πεζοπορία και ότι πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα, γεγονός που η Τεχεράνη απορρίπτει και έχει προαναγγείλει ότι θα τους οδηγήσει σε δίκη σε ημερομηνία που δεν κοινοποιείται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι είναι εντελώς αβάσιμες οι κατηγορίες για κατασκοπεία που έχει απαγγείλει το ιρανικό καθεστώς σε βάρος των συλληφθέντων και έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη την απελευθέρωσή τους.

Την περασμένη εβδομάδα επετράπη για πρώτη φορά στις μητέρες των τριών Αμερικανών να μεταβούν στην Τεχεράνη και να συναντηθούν μαζί τους σε ξενοδοχείο απέναντι από τις φυλακές Εβίν, όπου είναι φυλακισμένοι εδώ και δέκα μήνες. Οι συγγενείς των Αμερικανών έφυγαν από την ιρανική πρωτεύουσα χωρίς να κατορθώσουν να εξαφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.