Με την υπογραφή του Σιμόν Πέρες

Πυρηνικές κεφαλές «είχε προσφθερθεί να πουλήσει» το Ισραήλ στη Νότιο Αφρική το 1975

Προσφορά για πυρηνικές κεφαλές είχε κάνει σύμφωνα με δημοσιεύματα το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας στη Νότιο Αφρική το 1975, ανταποκρινόμενο σε αίτημα των Αρχών της χώρας. Εάν επιβεβαιωθεί η προσφορά, υπογεγραμμένη από τον τότε υπουργό Αμυνας και νυν πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, θα αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι το Ισραήλ είναι πυρηνική δύναμη. Αβάσιμες χαρακτηρίζει τις αναφορές το Ισραήλ.

Προσφορά για πυρηνικές κεφαλές, και μάλιστα σε «τρία μεγέθη», είχε κάνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας στη Νότιο Αφρική το 1975, ανταποκρινόμενο σε αίτημα των Αρχών της εποχής του Απαρτχάιντ.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian τη Δευτέρα, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της Νοτίου Αφρικής αποδεικνύουν την ισραηλινή προσφορά. Η συμφωνία φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Αμυνας και νυν προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και αποτελεί, σημειώνει η εφημερίδα, την πρώτη απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικά.

Το γραφείο του Ισραηλινού προέδρου χαρακτήρισε αβάσιμο το δημοσίευμα, λέγοντας πως «ποτέ δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Νοτίου Αφρικής». Η στάση του Ισραήλ στο ζήτημα της κατοχής πυρηνικών είναι αμφίσημη, καθώς σταθερά ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται την ύπαρξη πυρηνικών στο οπλοστάσιό του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα υπουργεία των δύο χωρών είχαν υπογράψει επίσης ευρεία συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία, ένας όρος της οποίας ήταν να παραμείνει μυστική η σύναψή της. Τα έγγραφα αποκάλυψε Αμερικανός ερευνητής, τα οποία είχε ζητήσει από τις Αρχές της Νοτίου Αφρικής, και φαίνεται ότι η χώρα ήθελε πυρηνικές κεφαλές κυρίως ως «αποτρεπτικό μέτρο» έναντι των γειτονικών κρατών αλλά και για πιθανά πλήγματα εναντίον τους.

Οι συναντήσεις, αναφέρει στο προς δημοσίευση βιβλίο του ο ερευνητής, έλαβαν χώρα το Μάρτιο του 1975, και ο αρχηγός του Νοτιοαφρικανικού Γενικού Επιτελείου συνέταξε αμέσως μετά από αυτές ένα μνημόνιο στο οποίο εξέθετε τα πλεονεκτήματα της κατοχής πυρηνικών κεφαλών. Το διαβαθμισμένο μνημόνιο είχε αποχαρακτηριστεί πρόσφατα, αλλά η σημασία του δεν είχε γίνει αντιληπτή χωρίς τη γνώση της συνάντησης που προηγηθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk