Το Πεκίνο θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μεταρρύθμιση της συναλλαγματικής του πολιτικής και την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο κατά την έναρξη του διήμερου σινο-αμερικανικού διαλόγου· δέσμευση την οποία χαιρέτησαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ.

Το θέμα της ισοτιμίας του γουάν βρίσκεται στην κορυφή της αμερικανικής ατζέντας κατά το διήμερο των επαφών, ο οποίος θα περιστραφεί σε θέματα κοινού οικονομικού αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος, όπως η πρόσφατη κρίση στην περιοχή της Κορέας, με τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού σκάφους από βορειοκορεατική τορπίλη, οι πιθανές κυρώσεις κατά του Ιράν, και θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το κινεζικό νόμισμα είναι εσκεμμένα υποτιμημένο, έως και 40% σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, ευνοώντας τις κινεζικές εισαγωγές, εν μέσω συρρικνούμενης εσωτερικής ζήτησης, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο δήλωσε σήμερα πως η Κίνα θα εξακολουθήσει να εργάζεται για τη μεταρρύθμιση του νομισματικού της συστήματος και για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της με ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Ο Κινέζος πρόεδρος δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση, τόνισε πάντως ότι η Κίνα θα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και την οικιακή κατανάλωση.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός πως η κινεζική ηγεσία αναγνωρίζει πως η μεταρρύθμιση της νομισματικής ισοτιμίας αποτελεί σημαντικό τμήμα για την ευρύτερη ατζέντα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκάιθνερ. «Το να επιτραπεί στις νομισματικές ισοτιμίες να απεικονίζουν τις δυνάμεις της αγοράς είναι σημαντικό, όχι μόνον γιατί θα προσδώσει στην Κίνα την ευελιξία για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη με χαμηλό πληθωρισμό, αλλά επίσης και να ενισχύσει τα κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα στην Κίνα να αναβαθμίσει τις πρώτες πηγές σε πιο παραγωγικές προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά της η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των περιορισμών στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι ενδέχεται να υπάρξει μία αναθεώρηση στο καθεστώς των εξαγωγών μίας σειράς προϊόντων τα οποία θεωρείται ότι μπορεί να έχουν τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική, χρήση.

Ιράν, Βόρειος Κορέα

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε από το Πεκίνο πως το σχέδιο απόφασης κατά του Ιράν, το οποίο έχει αποδεχθεί η Κίνα, θα απέστελλε «ένα σαφές μήνυμα» στην Τεχεράνη: ««σεβασθείτε τις υποχρεώσεις σας, ή θα αντιμετωπίσετε μία αύξουσα απομόνωση και τις συνέπειές της», τόνισε η Κλίντον κατά την έναρξη της σινο-αμερικανικής διάσκεψης.

«Η προοπτική ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα ανησυχεί όλους μας. Και για επιλυθεί αυτή η απειλή, έχουμε ακολουθήσει μαζί μία διπλή προσέγγιση: προσήλωση και πίεση, με στόχο να ενθαρρύνουμε να αλλάξει κατεύθυνση», υπογραμμίζει η Κλίντον. «Καθώς εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στη Νέα Υόρκη, εναπόκειται πλέον στο Ιράν να αποδείξει πως οι πράξεις του θα εξαρθούν στο ίδιο ύψος με τις ευθύνες του», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πρόσφατη κρίση στην κορεατική χερσόνησο, η Κλίντον εξέφρασε την ελπίδα να «συνεργασθούν» η Κίνα με τις ΗΠΑ για διευθετήσουν την κατάσταση. «Η Βόρειος Κορέα είναι μία υπόθεση άμεσης ανησυχίας. Τον τελευταίο χρόνο συνεργασθήκαμε για να ψηφίσουμε και να εφαρμόσουμε μία ισχυρή απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία νέα πρόκληση», τόνισε η Κλίντον. «Θα πρέπει να εργασθούμε από κοινού ξανά για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», πρόσθεσε.