Για υποκρισία εγκαλείται ο Καβαλιέρε από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης, που υποστηρίζουν ότι ο ιταλός πρωθυπουργός προωθεί νομοσχέδιο για τον περιορισμό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων προκειμένου να καλύψει τις υποθέσεις διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ισχυρίζεται ότι πρόθεσή του είναι να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή των Ιταλών.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα νόμου κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της κυβέρνησης. Ορίζει ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεν θα μπορούν να διαρκούν περισσότερο από 75 ημέρες, η έγκρισή τους θα πρέπει να υπογράφεται από τρεις και όχι από έναν δικαστικό και ότι για να ξεκινήσουν θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και όχι μόνο βάσιμες υποψίες, όπως προβλεπόταν ως σήμερα.
Ορίζει επίσης πρόστιμο ως και 450.000 ευρώ για τους εκδότες που θα δημοσιεύσουν τηλεφωνικούς διαλόγους που βρίσκονται στα χέρια εισαγγελέων, πράγμα που «φιμώνει» την ελευθερία του Τύπου. Η Ενωση Δικαστικών Ιταλίας κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο περιορίζει τη δυνατότητα καταπολέμησης της διαφθοράς, των υπεξαιρέσεων, ακόμη και της δράσης της Μαφίας. Περισσότεροι από 140.000 Ιταλοί έχουν υπογράψει έκκληση που το χαρακτηρίζει «υποκριτικό,με μόνο στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης πληροφόρησης».