Από τα ρούχα, τα παπούτσια, τα μπαράκια, τα εστιατόρια, τις αγορές για το σπίτι, ακόμη και τις διακοπές τους έχουν ξεκινήσει τις περικοπές τους οι Ελληνες, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ειδικότερα στην έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του Παρατηρητηρίου Τιμών και Ανταγωνιστικότητας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οκτώ στους δέκα παραδέχονται ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες τους στην κατανάλωση, ενώ έξι στους δέκα λένε ότι έχουν ακυρώσει ή αναβάλει σχέδια σχετικά με αγορές για το σπίτι ή διακοπές.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων επισημαίνει ότι μείωσε τις δαπάνες για ρούχα, παπούτσια, διασκέδαση και ψυχαγωγία και ακύρωσε σχέδια για μεγάλες αγορές για το σπίτι και για διακοπές. Εξαίρεση αποτελούν οι φοιτητές, οι οποίοι εξακολουθούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να βγουν έξω ή για να ταξιδέψουν. Μικρότερα είναι τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ότι ανέβαλαν την αγορά αυτοκινήτου ή κατοικίας, ενώ οι νέοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι φαίνεται να μην κωλύονται για δαπάνες στην αυτοκίνηση. Το ίδιο ισχύει και στην αγορά κατοικίας με τους έχοντες υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
«Διχασμένη» είναι η κοινή γνώμη για τις δαπάνες στην αγορά τροφίμων, με το 50,8% να σημειώνει ότι δεν τις έχει μεταβάλει και το 48% να επισημαίνει ότι τις έχει μειώσει αισθητά, άποψη που κορυφώνεται στους κοινωνικά πιο ευάλωτους. Επίσης εννέα στους δέκα δηλώνουν ότι διεξάγουν «σαφάρι» συγκέντρωσης αποδείξεων, για το οποίο το 20% λέει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Σχεδόν όλοι συμφωνούν στη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, εννέα στους δέκα ζητούν τη φορολόγηση της Εκκλησίας, ενώ οκτώ στους δέκα απαιτούν την αύξηση των φόρων στις off-shore εταιρείες, τη μείωση μισθών στα στελέχη του Δημοσίου και την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα είδη πολυτελείας. Αντίθετα εμφανίζεται πλήρης διαφωνία με την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, των συντελεστών του ΦΠΑ και των ορίων συνταξιοδότησης.