ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ περιόδους της ελληνικής ιστορίας, σε εποχές αμφιβολιών,αναζητήσεων και αγωνίας, όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, ξεπήδησαν δημιουργοί που αποτύπωσαν τη στιγμή και βοήθησαν τους Ελληνες να καταλάβουν τι τους συμβαίνει. Τους έδωσαν πυξίδα και όραμα. Στα χρόνια της δικτατορίας, της Μεταπολίτευσης αλλά και μετά ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν ένας από αυτούς.Τα τραγούδια του έγιναν το «σάουντρακ της ζωής» χιλιάδων Ελλήνων. Σε μια περίοδο που πολλά πράγματα «αλλάζουν με ορμή» η άποψή του έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
– Και τώρα τι κάνουμε,κύριε Σαββόπουλε; Τώρα που το μεταπολιτευτικό όνειρο θρυμματίστηκε σε χιλιάδες κομμάτια…
«Ακούσατε το καινούργιο; Στα στριπτιζάδικα της Βουλγαρίας γράφει “προσεχώς Ελληνίδες”. Μου τηλεφώνησαν κι ένα άλλο από τη Θεσσαλονίκη: η ψησταριά γράφει “φά τε την μπριζόλα σας τώρα, τον χειμώνα θα τη νοικιάζουμε”». – Δηλαδή, βουλιάζουμε; «Εξαρτάται. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μετά από ολονύκτια κραιπάλη. Την επομένη πίνουμε έναν πικρό καφέ σκέτο, μετά ρίχνουμε έναν ποδαρόδρομο να κάψουμε τοξίνες και το βράδυ νωρίς στο σπίτι». – Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν έχουν ούτε «τοξίνες» να κάψουν, π.χ. τους συνταξιούχους;
«Μα το είπε σωστά ο Σημίτης: να δοθούν πίσω οι συντάξεις. Ας αναβάλουν τον “Καλλικράτη”. Σωστός ο “Καλλικράτης” αλλά διαβάζω ότι θα κοστίσει 5 δισ. ενώ κόβουν τις συντάξεις. Ας τον πάνε δύο χρόνια μετά».
– Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «κλέφτες-κλέφτες» έξω από τη Βουλή…
«Οταν οι κλέφτες είναι χιλιάδες, ποιον να πρωτοπιάσεις; Το σύνθημα είναι άγριο αλλά εμείς πρέπει να το διαβάσουμε ως αίτημα για την αναβάθμιση της Βουλής. Δεν συμφωνώ με το άλλο, “να καεί το μπουρδέλο η Βουλή”. Μου θύμισε τον μακαρίτη Ρένο Αποστολίδη που είχε μπουκάρει στη Βουλή με ανάλογα συνθήματα το ΄65 και έκλεισε η Βουλή και είδαμε τι καλά που ήταν μετά…».
– Να μην τιμωρηθεί κανείς; «Να τιμωρηθεί. Να δούμε επιτέλους μεγαλόσχημους να οδηγούνται με χειροπέδες στην προφυλάκιση. Το 1922 τουφέκισαν τους έξι μετά από δίκηπαρωδία. Εκτονώθηκε όμως η οργή του κόσμου. Δεν λέω να τουφεκίσουμε κανέναν, λέω ότι κοινωνία που δεν τιμωρεί αυτοκτονεί. Αυτό μας συμβαίνει, αυτοκτονούμε σιγά σιγά εδώ και χρόνια διά της ατιμωρησίας. Μεγαλύτερη σημασία έχει όμως πώς θα κλείσουμε την πόρτα σε νέες γενιές κλεφτών και αυτό γίνεται μόνο με σκληρή εφαρμογή του “πόθεν έσχες”. Να γίνει συνείδηση πια πως σε ό,τι μίζες ή λαμογιές ανακατευθείς θα πιαστείς».
– «Πώς να μην κλέψει ο Κοσκωτάς αφού ένα όραμα κονόμαςκαι ευζωίας και ανόδου ήταν το μέτρο ολωνών μας» γράφατε το 1989. Είκοσι χρόνια μετά,πιστεύετε ότι φταίμε όλοι που φτάσαμε ως εδώ; «Σιχαίνομαι το “εγώ σας τα ΄λεγα”. Αν θυμάστε παρακάτω, το τραγούδι έλεγε “κι εγώ που είμαι ο πιο φριχτός”. Ναι, λοιπόν, φταίμε όλοι αλλά όχι όλοι το ίδιο. Δεν είναι το ίδιο οι υδραυλικοί που δεν δίνουν απόδειξη με τις “παρέες” που την πέφτουν σε ένα “έργο πνοής” 2 δισ. ευρώ και το φτάνουν στα 12 δισ. Ετσι πάθαμε ασφυξία, μες στην απάτη ζήσαμε και συμμετείχαμε: τραγούδι και Καγέν. Και μπλόκα για τις επιδοτήσεις που πήγαιναν στα μπουζούκια».
– Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα;
«Μεγάλες. Φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίζουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις διότι πλάι στους απελπισμένους θα κολλήσουν καθάρματα, πράκτορες, τρομοκράτες κτλ. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η άμεση τιμωρία των ενόχων».
– Πώς σας φάνηκε η υπόθεση του συναδέλφου σας κ. Βοσκόπουλου;
«Απέναντι στον νόμο είμαστε όλοι ίδιοι- φίρμες και μη. Αλλά το πραγματικό σκάνδαλο εδώ είναι τι έκανε η Εφορία τόσα χρόνια. Διότι ο Τόλης- αν είναι σωστή η είδηση- ακολούθησε την πεπατημένη ως Ελληνας που φοροδιαφεύγει. Αλλά η Εφορία τι είπε; “Μην ανησυχείτε, θα το τακτοποιήσουμε”;».
– Η δική σας σχέση με τη ΔΟΥ σας;
«Εγώ ανήκω υπερηφάνως σε μια αισχρή μειοψηφία Νεοελλήνων που δηλώνει πάνω από 100.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο. Θα έχω δώσει σε φόρους, σαράντα πέντε χρόνια δουλεύω, πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ξέρω τι είναι να χρωστάς στην Εφορία. Το 1990 είχα μεγάλη οικονομική δυσκολία. Το “Κούρεμα” δεν είχε αρέσει στον κόσμο, είχε ενοχληθεί το κοινό. Επαιζα σε άδειες καρέκλες και τα μαγαζιά πια δεν με θέλανε. Βρέθηκα να χρωστάω στην Εφορία 200.000 δρχ. και ένα πρωί βγαίνω από το σπίτι και απέναντι την είχε στήσει αστυνόμος. Με συλλαμβάνει και με πάει στον έφορα, ο οποίος μου φέρεται σκαιότατα και δεν μ΄ αφήνει αν δεν καταβάλω αμέσως τουλάχιστον 30.000
δρχ. Τηλεφωνώ στην Ασπα, η οποία έτρεξε από ΄δώ κι από ΄κεί, μάζεψε κάτι λεφτά και έτσι μ΄ αφήσανε. Γελούσα αλλά ήταν για κλάματα».
«Η ΝΔ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΠΑ 23 %»
– Πώς αξιολογείτε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου;
«Συμπάσχω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν έχει άλλο περιθώριο παρά να τρέχει να προλάβει την καταστροφή. Ταξίδεψε πολύ, χρησιμοποίησε το know how που διαθέτει ως παλιός υπουργός Εξωτερικών. Τώρα πρέπει να παλέψει εδώ, αντιμετωπίζουμε χάος. Να λέει την αλήθεια, να τιμωρήσει, αλλά πάνω απ΄ όλα να φτιάξει σχέδιο διότι φαίνεται ότι σχέδιο δεν υπάρχει. Το προεκλογικό πρόγραμμά του ανετράπη από τις περιστάσεις. Δεν αρκεί μια “επιστροφή στην Ιθάκη”, αυτά είναι μαθητικές εκθέσεις. Οταν ένας πολιτικός παίρνει τόσο σκληρά μέτρα συνήθως καίγεται. Αλλά τώρα, αν δει το μη παρέκει ως μια ευκαιρία για την ανόρθωση της χώρας, θα είναι ο πολιτικός του μέλλοντος. Με αυτή την ελπίδα τον στηρίζουμε».
– Η στάση του κ. Σαμαρά πώς σας φαίνεται; «Δεν τον καταλαβαίνω. Λέει, και είναι προς τιμήν του, ότι γύρισε από την έρημο. Είναι αξιόλογος αλλά έχει γίνει δυσανάγνωστος. Για πρώτη φορά από ιδρύσεώς της η Νέα Δημοκρατία έχει πιάσει ποσοστό ΦΠΑ 23%. Επόμενο είναι. Πρέπει να διαχωρίσει ξεκάθαρα τη θέση του από την αποτρόπαια πενταετία του κ. Καραμανλή».
– Η Αριστερά προσφέρει λύσεις στο αδιέξοδο; «Τόσα χρόνια η Αριστερά μάς έμαθε να ονειρευόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτε. Τώρα και το όνειρο θολώνει. Δεν χάνω όμως τις ελπίδες μου σε αυτήν».