O εσωκομματικός «μικρόκοσμος» της καθ΄ ημάς Αριστεράς- σε όλες τις εκδοχές της- έχει να επιδείξει άπειρα παραδείγματα ρήξεων, «ίντριγκας», αποκλεισμών, μεθοδεύσεων και διαγκωνισμών. Ζητούμενο, κατά βάση, ήταν πάντα η ανατροπή των εσωκομματικών συσχετισμών με στόχο τον «έλεγχο» οργανώσεων ή καθοδηγητικών οργάνων και ενίοτε ολόκληρων κομμάτων. Η σύγκρουση εντός του ΚΚΕ το 1991 μεταξύ «ανανεωτών» και «συντηρητικών» έχει μείνει στην ιστορία για το παρασκήνιο, τις εσωκομματικές πιέσεις που ασκήθηκαν ένθεν κακείθεν, τις «γιάφκες» και τις «συνωμοτικές» συνάξεις σε σπίτια και ταβερνεία με τη γνωστή κατάληξητη διάσπαση του κόμματος.

Η μη εκλογή του δημοφιλούς πολιτικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη ως συνέδρου από την οργάνωση Καλλιθέας του ΣΥΝ, στην οποία ανήκει, εν όψει του 6ου Συνεδρίου του κόμματος που έχει προκηρυχθεί για τον προσεχή μήνα, αν και ξάφνιασε τους πάντες, δεν ήταν απλώς μια στείρα οργανωτική «μεθόδευση». Ως «εμπνευστές» του οργανωτικού παραγκωνισμού του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση», μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση καταλαμβάνει ο γνωστός από το Εuro 2004 σπορτκάστερ κ. Γ. Χελάκης.

Πρόκειται για τον αθλητικογράφο που με τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις των ποδοσφαιρικών αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004, όπου αναδείχθηκε νικήτρια η Εθνική Ελλάδος, έγινε «σύμβολο». Ο 46χρονος κ. Χελάκης πέραν του πάθους που διαθέτει για την αθλητική δημοσιογραφία και το ποδόσφαιρο, έχει και δραστήρια συμμετοχή στην πολιτική και τα κοινά. Ξεκινώντας από τον «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ σε μικρή ηλικία, βρέθηκε στην «αντίπερα όχθη» του ΣΥΝ μετά τη διάσπαση του 1991, ενώ το 2004 εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του κόμματος. Στις εθνικές εκλογές του 2004 και του 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας με τον ίδιο χώρο, κατορθώνοντας να λάβει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 12%. Στο εσωκομματικό τοπίο κινείται «αριστερά» του «Αριστερού Ρεύματος», όπως τον κατατάσσουν οι σύντροφοί του.

Η ηγεσία του κόμματος έσπευσε να στηλιτεύσει την εξέλιξη αυτή πα ραδεχόμενη ότι «ακόμη και ένα καλό μέτρο όπως αυτό της δυνατότητας σταυροδότησης συντρόφων από διαφορετική λίστα, μπορεί να εξελιχθεί στο αντίθετό του, αν δεν υπάρχει ο ελάχιστος σεβασμός στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας επιλογής». Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο αντίκτυπος του «αποκλεισμού» του κ. Κουβέλη ήταν πολύ μεγαλύτερος για την Κουμουνδούρου.

Η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση» του κ. Γ. Χελάκη αντεπιτέθηκε στην Κουμουνδούρου αποδίδοντας στον κ. Τσίπρα ότι «ζητά από τα μέλη του κόμματος να επικυρώνουν εξ ορισμού υποψηφιότητες των προβεβλημένων στελεχών χωρίς να μπορούν να αξιολογούν την παρουσία τους». «Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής μεθόδευσης. Αυτή η ψήφος είναι ψήφος αποδοκιμασίας και αγανάκτησης μελών της Καλλιθέας, απέναντι σε ένα μέλος που έχει να πατήσει στην οργάνωσή του από τις προηγούμενες προσυνεδριακές διαδικασίες» υποστήριξε το στέλεχος της «τάσης» κ. Χρ. Πιλάλης. Ωστόσο, οι διαφορές είναι ευρύτερες.

Η «Πρωτοβουλία» κατηγορεί τον κ. Κουβέλη ότι με τη στάση και τις δηλώσεις του έχει υπονομεύσει συνειδητά τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η ηγεσία του κόμματος επιτίθεται στη μικρότερη “τάση” του κόμματος χωρίς να κάνει τον κόπο να εξηγήσει γιατί και πώς η βάση καταψήφισε τον σ. Φώτη Κουβέλη» επιμένουν τα στελέχη της, κάνοντας λόγο για… λογικές Μπέρια!

ΠΩΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

Μια καταστατική ιδιομορφία αξιοποιήθηκε από τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» για να μείνει εκτός συνεδρίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Κουβέλης.Ετσι, ενώ υπήρχαν τρεις λίστες υποψηφίων συνέδρων,πίσω από τις οποίες είχαν «παραταχθεί» τα μέλη,η δυνατότητα που παρέχεται ώστε η μία ψήφος να πηγαίνει σε διαφορετική λίστα χρησιμοποιήθηκε ώστε να στηριχθεί κάποιος άλλος υποψήφιος της Ανανεωτικής Πτέρυγας,ο κ.Π.Γαλανόπουλος , ο οποίος μάλιστα συνδέεται με μακρά προσωπική φιλία με τον κ.Κουβέλη (φωτογραφία) που έτσι βρέθηκε στη δεύτερη θέση για να τη χάσει τελικώς και αυτή λόγω της ισχύουσας ποσόστωσης υπέρ των γυναικών.