«Μέτωπο:Συμμαχία πολιτικών, κοινωνικών ή άλλων δυνάμεων που διατηρούν την αυτονομία τους, αλλά ενεργούν με συντονισμένη δράση για την επίτευξη κοινών στόχων, παραδείγματος χάριν, Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, Λαϊκό Μέτωπο, αντιφασιστικό Μέτωπο, Ενιαίο Μέτωπο». Αυτό έγραφαν τα τρικάκια που γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια των απεργιακών συλλαλητηρίων και προπαγάνδιζαν τη συγκέντρωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με τον Αλ. Αλαβάνο και τις δύο συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟΕ και ΔΕΑ, στο Σπόρτινγκ την ερχόμενη Πέμπτη.

Παρέπεμπαν στην πρόσφατη επίμονη αναφορά κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Αλαβάνου ότι εμπνέεται από το ΕΑΜ για τη συγκρότηση ενός Μετώπου που «δίνει μια ελπίδα, μια συμμετοχή στον λαό, βάζει σε ένα πλαίσιο την αντίδραση και την αντίστασή του». Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της Ενωσης Οπαδών ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στον χώρο Αλαβάνου έκανε την εμφάνισή του κείμενο που θυμίζει τι έλεγε ο Ν. Ζαχαριάδης, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, την 31η Οκτώβρη του 1940, με ανοιχτό γράμμα του από τη φυλακή, με το οποίο καλούσε τον λαό της Ελλάδας «να δώσει όλες του τις δυνάμεις χωρίς επιφύλαξη στον πόλεμο τον οποίον διεύθυνε η κυβέρνηση Μεταξά ενάντια στον φασισμό του Μουσολίνι» Ολα αυτά για να πουν ότι χρειάζεται ένας «οργανωμένος χώρος, αλλά πλατύς». Ο κ. Αλαβάνος δια κηρύσσει την ανάγκη να συγκροτηθεί μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, με εμβέλεια από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ως την προοδευτική σοσιαλδημοκρατία αλλά κυρίως με το βλέμμα στον κόσμο και στα στελέχη του ΠαΣοΚ που αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα.

«“Ψήνεται” νέο κόμμα από τον Αλαβάνο» λένε εδώ και καιρό οι παροικούντες την Κουμουνδούρου. Και αναρωτιούνται: «Θα το ξεφουρνίσει στις 27 Μαΐου στο Σπόρτινγκ;». Η σύγκρουση Αλ. Τσίπρα και Αλ. Αλαβάνου έκανε «restart» με αφορμή τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις ΣΥΡΙΖΑ και μετώπου. Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Δ. Βίτσας, μάλιστα, υπογράμμισε την αντίφαση να υπάρχουν συμμαχίες, όπως το Μέτωπο, εντός της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες λειτουργούν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, με ξεχωριστά μπλοκ σε πορείες και ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Πάντως, ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συγκέντρωση του Μετώπου της ερχόμενης Πέμπτης θα καταγραφούν παρουσίες μεσαίων στελεχών του ΠαΣοΚ από τον συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό χώρο που διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και στελέχη από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των συνιστωσών που στηρίζουν το Μέτωπο, όπως και κάποιοι από τον χώρο της διανόησης.

Τα σενάρια για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φουντώσει πλέον, ιδιαίτερα ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε δημοσίευμα της «Αυγής», στο οποίο για πρώτη φορά καταγγέλθηκε ανοιχτά για σχέδιο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος.