Oι κραδασμοί στις αγορές, εξαιτίας και των φόβων μιας γενικευμένης κρίσης χρέους στον δυτικό κόσμο, ανέδειξαν μέχρι στιγμής εφέτος πρωταθλητές των αποδόσεων το δολάριο, τον χρυσό, το ασήμι και γενικά τα πολύτιμα μέταλλα, το νικέλιο, τον σίδηρο, το μαγκάνιο και τον άνθρακα, την ξυλεία, τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, καθώς και τον δείκτη ξηρού φορτίου των ναυτιλιακών εταιρειών.

Από τα κρατικά ομόλογα, θετική εικόνα παρουσίασαν τα γερμανικά (bunds) και τα αμερικανικά (treasuries), αλλά μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη για τους επενδυτές δανέζικων κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν «ασφαλή καταφύγια» κυρίως σε κράτη με σχετικά μικρά ελλείμματα. Από την άλλη πλευρά, στους μεγάλους χαμένους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι μετοχές του ευρωπαϊκού Νότου, το ευρώ, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο χαλκός, το σιτάρι και το καλαμπόκι, η ζάχαρη, ο ψευδάργυρος και το ουράνιο.

Το πρώτο διάστημα του 2010, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο, ενώ κερδισμένοι ήταν αυτοί που «στοιχημάτισαν» από τις ανεπτυγμένες αγορές στις δανέζικες μετοχές και από τις αναδυόμενες, στις περιθωριακές αγορές της Εσθονίας, της Ουκρανίας, της Νιγηρίας, της Γκάνας, της Σερβίας και του Μπανγκλαντές.

Ειδικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο, οι μετοχές σημειώνουν από το τελευταίο υψηλό τους κατά τον περασμένο Οκτώβριο απώλειες 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 δισ. ευρώ αφορούν σε εγχώριους επενδυτές, ενώ μόνο η πτώση της αξίας της Εθνικής Τράπεζας (10,5 δισ. ευρώ) το ίδιο διάστημα, αντιπροσωπεύει το 1/3 του τριετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με τους εταίρους της και το ΔΝΤ.

Καθώς μάλιστα οι επενδυτές δεν μπορούν εξαιτίας και της ύφεσης να υπολογίσουν με σιγουριά την αξία ή τις προοπτικές των επενδύσεών τους, τόσο οι ελληνικές μετοχές όσο και η ελληνική οικονομία δείχνουν να παραμένουν σε στενωπό. Αν βέβαια μέσα στον επόμενο χρόνο αυξηθούν οι προσδοκίες και διαφανεί ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, τότε, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η χώρα, η οικονομία και οι ελληνικές μετοχές (ίσως και τα ελληνικά ομόλογα) θα έχουν μία ευκαιρία να μπουν σε νέα ρότα, ειδικά αν βοηθηθούν και από το διεθνές κλίμα. Στην αντίθετη περίπτωση, αν διαφανεί ότι αποτυγχάνουμε και έχει αναπροσαρμοστεί ως τότε και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας περιλαμβάνοντας ως «έσχατη επιλογή» και την ελεγχόμενη πτώχευση για χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, τότε ίσως να βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες περιπέτειες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα της ευρωζώνης και το υπό διαμόρφωση νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, η πορεία του ευρώ, η κρίση χρέους στον δυτικό κόσμο και η δημοσιονομική της διάσταση, οι πληθωριστικές ή, για ορισμένους, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες, η πιθανή νομισματική σύσφιγξη στην Κίνα και η πορεία της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, το υπό διαμόρφωση νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αγορές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, η πορεία των εταιρικών κερδών αλλά και οι προοπτικές και οι παγίδες για την παγκόσμια ανάκαμψη αποτελούν ορισμένες από τις ανοιχτές πληγές των αγορών, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν το επενδυτικό τοπίο το επόμενο διάστημα.

Με τις δανειακές ανάγκες των χωρών της ζώνης του ευρώ να ξεπερνούν εξάλλου τα 2,2 τρισ. ευρώ το 2010, ενώ η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας (850 δισ. δολάρια), της Ελλάδας (189 δισ. δολάρια) και της Πορτογαλίας (241 δισ. δολάρια) κυμαίνονται στα 1,3 τρισ. δολάρια, την ώρα που τα ρίσκα μη συνοχής της ευρωζώνης θα μπορούσαν να μην αντιμετωπιστούν επαρκώς, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν λόγο ακόμη και για το τέλος του κοινού νομίσματος.