Η Βρετανίαθα εισέλθει σε «εποχή λιτότητας», προειδοποίησε το Σάββατο ο υφυπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Λοζ, ο οποίος τη Δευτέρα πρόκειται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις περικοπές 6 δισ. λιρών στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.

«Πρόκειται να περάσουμε από μια εποχή αφθονίας σε μία εποχή λιτότητας στα δημόσια οικονομικά» δηλώνει ο Λοζ στην πρώτη συνέντευξή του μετά το σχηματισμό κυβέρνηση συμμαχίας Συντηρητικών και Φιλελευθέρων έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

«Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε αυτή η λιτότητα να είναι όσο το δυνατότερο προοδευτική, προστατεύοντας τα πράγματα και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από προστασία» τόνισε.

Δήλωσε μάλιστα «προετοιμασμένος νοητικά» να δεχθεί «πολυάριθμα παράπονα από αγανακτισμένους ανθρώπους» μετά τις περικοπές.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έχει θέσει ως προτεραιότητά να τιθασεύσει το αβυσσαλέο χρέος και σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές ύψους έξι δισ. λιρών (6,9 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010/11. Τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα παρουσιάσει ο Λοζ.

Πάντως η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ένα καλό νέο: το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στα 156,1 δισ. λίρες το έτος 2009/10, έναντι 163 δισ. λιρών που αναμενόταν προηγουμένως. Ακόμα κι έτσι, όμως,το ύψος του χρέους παραμένει το υψηλότερο στην ιστορία.

«Ακόμη δεν έχω αποφασίσει εάν πρόκειται για όνειρο ή για εφιάλτη» σχολίασε ο Λόους για την προς τα κάτω αναθεώρηση. Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει την επιλογή ανάμεσα στο «απαράδεκτο και το καταστροφικό», προκειμένου να αποφασίσει ποιοι τομείς θα πληγούν από τις περικοπές.