Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η πάγια πρακτική δεκαετιών όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να συγκροτούνται μεγάλες κρατικές επιχειρησιακές μονάδες στην επαρχία γινόταν πρωτίστως για τη «μετάγγιση» ζεστού χρήματος στη λιγότερο αναπτυγμένη ύπαιθρο. Ο στρατός, οι περιφέρειες, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι μεγάλες ΔΕΚΟ και τα ινστιτούτα του Δημοσίου αντικαθιστούσαν- δαπάναις των φορολογουμένων- τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές που έμεναν έξω από την ελληνική ζώνη ανάπτυξης.
Σήμερα, οι μισθοί, τα επιδόματα και τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ «ψαλιδίζονται» χάριν του πακέτου μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση σαν «αντίδωρο» στα 110 δισ. της «τρόικας», ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ. Αναπόφευκτα, αυτές οι μειώσεις θα αποτυπωθούν γρήγορα στην ούτως ή άλλως χειμαζόμενη ελληνική αγορά. Για κάποιους όμως τα πράγματα θα είναι μάλλον πιο δύσκολα. Η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Κοζάνη, η Αλεξανδρούπολη και η Κομοτηνή ετοιμάζονται για σκληρές ημέρες.
«Η ανάπτυξη από τη μείωση της ανασφάλειας»
«Οι περικοπές θα αποτυπωθούν στην αγορά με πολλαπλασιαστική μορφή. Και μάλιστα ενδέχεται να είναι και αναλογικά μεγαλύτερες, διότι πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις». Α υτό αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κ. Χαντζαρίδης , μιας πόλης που βρίθει από κρατικές υπηρεσίες και ΔΕΚΟ. «Φοβόμαστε την ύφεση.Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη φοβάμαι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, γιατί η ανάπτυξη πρέπει να προέλθει από τη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας. Να υπάρξει επίδομα απασχόλησης αντί του επιδόματος ανεργίας και να επιδοτηθεί η επιχείρηση για να κρατήσει τους διπλάσιους υπαλλήλους» σημειώνει.
«Αν δεν δημιουργήσουμε μια ασφάλεια για τον εργαζόμενο, αν δεν υπάρξει μείωση τιμών- η οποία θα υπάρξει γιατί η αγορά θα λειτουργήσει αυτόματα-, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Δεν ξέρω όμως πώς θα ρυθμιστεί το θέμα κόστους του κράτους. Οι ΔΕΚΟ δεν μειώνουν τις τιμές, το κράτος δεν βοηθάει στη χρηματοδότηση ή στη μείωση της φορολόγησηςκαι έχουμε και το κόστος της γης. Αν δεν βρούμε μια φόρμουλαθα μπούμε σε μια σπειροειδή ύφεση, η οποία θα μας πάει πίσω» καταλήγει ο κ. Χαντζαρίδης.
«Παίρνουν τα χρήματα από λάθος ανθρώπους»
«Εμείς έχουμε “βγάλει” ένα σύνθημα:Ή ταν ή επί τας. Ζητάμε ρευστότητα, χαμηλό κόστος χρήματος, επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων. Είμαστε ενάντια στη μείωση των συντάξεων και των μισθών, αφού ήδη τρία στα δέκα καταστήματα είναι κλειστά. Είμαστε δίπλα τους, αφού αυτοί ήταν οι άνθρωποι που ψώνιζαν από τα μαγαζιά μας». Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών κ. Ν. Στριφτούλιας. «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, θα δώσουμε μάχη. Πού είναι το ΤΕΜΠΜΕ, ο αναπτυξιακός νόμος, το σπάσιμο των καρτέλ και ο υγιής ανταγωνισμός που μας υποσχέθηκαν; Αντιμετωπίζουμε πλέον σοβαρά προβλήματα. Η Πάτρα έχει γίνει πρωτεύουσα της φτώχειας και της ανεργίας» συμπληρώνει. Ηδη καταστήματα δεν κάνουν σεφτέ για 15 μέρες και η αύξηση του ΦΠΑ θα νεκρώσει τα πάντα» καταλήγει.
«Θα υποστούμε το μεγαλύτερο πλήγμα απ΄ όλους»
«Υπάρχει έντονος προβληματισμός και μεγάλη ανησυχία. Η πεποίθησή μου είναι ότι ο Νομός Κοζάνης πρόκειται να πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο νομό από την ύφεση που θα προκληθεί λόγω του προγράμματος σταθερότητας. Σε κανέναν άλλον νομό δεν υπάρχει στο σύνολο του γενικού πληθυσμού τόσο μεγάλος αριθμός εργαζομένων και συνταξιούχωνπου εξαρτώνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- που σε εμάς είναι η ΔΕΗ». Αυτό τονίζει ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γ. Δακής. «Είναι σαφές ότι αυτή η συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων και των απολαβώνδημιουργεί οξύτατο πρόβλημα. Υπολογίζουμε ότι το 30% των κατοίκων του νομού έχει άμεση εργασιακή εξάρτηση από τα χρήματα που πληρώνει η ΔΕΗ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η συρρίκνωση θα δημιουργήσει ένα ντόμινο ύφεσης σε οικονομία και επιχειρηματικότητα, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις είτε να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους είτε να μειώσουν το προσωπικό» συμπληρώνει. «Επίσης, υπάρχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που έχουν έμμεση εργασιακή σχέση με τη ΔΕΗ και αυτό θα δημιουργήσει ευρύτερη πίεση» τονίζει ο κ. Δακής.
«Δεν μπορείς να πεις ότι κάποιος είναι στο απυρόβλητο»
«Ολα είναι πεσμένα και αλληλοεπηρεαζόμαστε. Δεν μπορείς να πεις ότι κάποιος είναι στο απυρόβλητο και δεν παθαίνει τίποτα» σημειώνει ο επιχειρηματίας στον χώρο του βιβλίου και εκδότης από την Αλεξανδρούπολη κ. Α. Καφετζής. «Αμεσα επηρεαζόμαστε από τις αγορές βιβλίου του Δημοκρίτειου. Στο βιβλιοπωλείο μας στην Ξάνθη σχεδόν έχουν μηδενιστεί οι προμήθειες βιβλίου από το Πολυτεχνείο. Γενικά, διαγωνισμοί και προϊόντα γνώσης περικόπτονται και το μόνο που τρέχει είναι κάποιοι ειδικοί λογαριασμοί, εκτός κρατικού προϋπολογισμού» τονίζει. «Εμμεσα, η τοπική κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος της οποίας εργάζεται στο Δημόσιο, περικόπτει τις προμήθειες προϊόντων» συμπληρώνει. «Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, ο κόσμος παραμένει ως έχει και γενικά είμαστε περιορισμένοι, σε έναν νομό που είναι και αποβιομηχανοποιημένος και έχει πρόβλημα η αγροτική του παραγωγή. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί αγοράζουν καύσιμα από τη Βουλγαρία και άλλοι ψωνίζουν από τα παζάρια της Κεσσάνης και της Αδριανούπολης, γιατί είναι φτηνότερα» καταλήγει.
«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τι συμβαίνει»
«Είναι φυσικό και επόμενο να αποτυπωθούν οι περικοπές στην τοπική αγορά. Και αυτό θα γίνει αναπόφευκτα, διότι αν ανατρέξουμε στην Ιστορίαθα δούμε ότι η Κομοτηνή ήταν ανέκαθεν διοικητικό κέντρο στη Θράκη, με έντονη την παρουσία των κρατικών υπαλλήλων. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ανώτερη Διοίκηση Ανδριανούπουλης μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή, η οποία ήταν ήδη έδρα σαντζακίου». Αυτό σημειώνει ο αντινομάρχης Ροδόπης κ. Κ. Κατσιμίγας.