ΜΠΑΝΓΚΟΚ Παραμένει η αβεβαιότητα στην Ταϊλάνδη παρά τη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης πως έχει σχεδόν πατάξει την εξέγερση των «κόκκινων πουκαμίσων». Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε τη χθεσινή και για δύο ακόμη νύχτες στη Μπανγκόκ και σε 23 επαρχίες. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα ασκηθούν άμεσα διώξεις στους ηγέτες των διαδηλωτών, οι οποίοι παραδόθηκαν ύστερα από την έφοδο του στρατού στο διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ το οποίο τελούσε υπό κατάληψη επί δύο και πλέον μήνες, καθώς και στους διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη διάρκεια των αναταραχών.

Σποραδικές ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν ως αργά χθες σε διάφορα μέρη της πρωτεύουσας, ύστερα από την προχθεσινή επιχείρηση καταστολής των «κόκκινων πουκαμίσων» που άφησε 15 νεκρούς και 96 τραυματίες- ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 83 και 1.800

αντίστοιχα. Καπνός υψωνόταν από τα περίπου 40 κτίρια- μεταξύ των οποίων το χρηματιστήριο- που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Ειδικές Δυνάμεις της αστυνομίας οδήγησαν περισσότερα από 1.000

μέλη των «κόκκινων πουκαμίσων», κυρίως γυναίκες και παιδιά, έξω από έναν βουδιστικό ναό όπου είχαν βρει καταφύγιο. Εξι νεκροί βρέθηκαν μέσα στον ναό. «Κερδίσαμε.Κερδίσαμε. Τα “κόκκινα πουκάμισα” θα ξεσηκωθούν και πάλι» φώναξε μια γυναίκα από τους χιλιάδες αγρότες και μη προνομιούχους αστούς που κατέβηκαν στην πρωτεύουσα στις 14 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενοι για την εκδίωξη του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα το 2006 και απαιτώντας τη διενέργεια εκλογών. Η σύγχρονη Ταϊλάνδη δεν έχει βιώσει άλλη τέτοια παρατεταμένη περίοδο αστικής βίας και αιματηρών εξεγέρσεων και δεν έχει ποτέ πλησιάσει τόσο κοντά στον εμφύλιο πόλεμο. «Η Ταϊλάνδη έχει γίνει μια βαθιά διχασμένη χώρα και, παρά το γεγονός ότι οι αναφορές σε εμφύλιο είναι πρόωρες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην κατασταλούν οι αναταραχές και η πολιτική βία» λέει ο Ντάνι Ρίτσαρντς, αναλυτής του Εconomist Ιntelligence Unit.

Ο πρωθυπουργός Αμπχισίτ Βετζαζίβα, τον οποίο οι διαδηλωτές κατηγορούν ότι στερείται νομιμότητας επειδή εξελέγη από το κοινοβούλιο ύστερα από το αναίμακτο πραξικόπημα, θεωρείται πολιτικά τελειωμένος.