Τα «πρακτικά» συνάντησης αναρχικών στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου, λίγα 24ωρα μετά τον τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων της Μarfin, στις 5 Μαΐου του 2010, αποτελούν τον οδηγό της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της υπόθεσης! Μέσα στη «συνέλευση» ομάδα αντιεξουσιαστών κατονόμασε ως δράστες της φονικής επίθεσης αναρχικούς που συχνάζουν σε γνωστό στέκι των Εξαρχείων. Η αναφορά αυτή που καταγράφηκε από πληροφοριο- δότες της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε ρήξη και αποχώρηση των κατονομαζομένων. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι αυτή η αποκάλυψη στη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού υπάρχει σχετικός έμμεσος επικριτικός σχολιασμός και στην τελευταία προκήρυξη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία αναφέρεται σε «ρουφιάνους των αμφιθέατρων και των καφενείων». Παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα από τις αναλύσεις καταγραφών των καμερών, από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και έχει ήδη προσδιοριστεί ο κύκλος των βασικών υπόπτων για τους οποίους όμως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Υψηλόβαθμα στελέχη επισημαίνουν ότι «έχουμε σειρά ενδείξεων ότι καθοδηγητικό ρόλο στην ομάδα που επιτέθηκε στη Μarfin είχαν άτομα που έχουν συσχετιστεί με τη δράση του “Επαναστατικού Αγώνα” και άλλων ενόπλων οργανώσεων».
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες αξιωματικών της Κρατικής Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά την επίθεση κουκουλοφόρων στη Μarfin και τον θάνατο των τριών υπαλλήλων υπήρξε αναστάτωση στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Πολλοί εκπρόσωποι «αντιεξουσιαστικών στεκιών» επέρριπταν ευθύνες σε άλλους αναρχικούς για «βία δίχως νόημα». Το μεγαλύτερο τμήμα από τις περίπου 30 καταγεγραμμένες ομάδες αντιεξουσιαστών στην Αττική σε ανακοινώσεις τους επέκριναν την εμπρηστική επίθεση στη Μarfin, θεωρώντας ότι στρέφεται κατά του αναρχικού κινήματος. Είναι ενδεικτικό το κείμενο ομάδας αντιεξουσιαστών που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και το οποίο αναφέρει ότι «πρέπει να προστατεύσουμε το ευρύτερο κίνημα από βαλτούς, ηλίθιους, ασυνειδήτους, μισάνθρωπους, θρασύδειλους, κολλημένους, αυτοχρισμένες “πρωτοπορίες”, περιφρονητές συλλογικών αποφάσεων».
Ετσι λοιπόν υπήρξε πρόταση που υιοθετήθηκε απ΄ όλες τις τάσεις να γίνει συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου για να συζητηθούν η υπόθεση του εμπρησμού και ο τρόπος αντίδρασης των αντιεξουσιαστικών οργανώσεων. Σε αυτή τη συγκέντρωση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ρήγμα μεταξύ ορισμένων ομάδων. Κάποιοι εκ των παρισταμένων αναφέρθηκαν στα μέλη ενός στεκιού στα Εξάρχεια, τονίζοντας ότι ήταν αυτοί που προχώρησαν στις επιθέσεις στο βιβλιοπωλείο Ιανός και στο υποκατάστημα της Μarfin. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι ομάδα αντιεξουσιαστών βρέθηκε με 12 δικογραφίες για την κατάληψη της οδού Ζαΐμη στα Εξάρχεια, στην οποία έκανε έφοδο η Αστυνομία εξαιτίας της δράσης ορισμένων για τη Μarfin. Αυτές οι καταγγελίες προκάλεσαν την οργή παρευρισκομένων οι οποίοι αποχώρησαν από τη συνάντηση.
Πρώτο δείγμα της αντίδρασης αυτής ήταν ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο την Παρασκευή 14 Μαΐου από μια «ομάδα συντρόφων που συνέβαλε στην καταστροφική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πορείας της 5ης Μάη», όπως αυτοσυστήθηκαν. Εκεί αναφέρεται ότι «κάποιοι δεν διστάζουν να κατηγορήσουν συγκεκριμένους συντρόφους με ψευδείς βεβαιότητες της μορφής “εγώ ξέρω ότι ήθελαν να σκοτώσουν και επειδή δεν τα κατάφεραν στον Ιανό πήγαν απέναντι” μέσα σε συνελεύσεις, σε πηγαδάκια και σε καφενεία που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αποτελούν πηγές πληροφοριών της αστυνομίας. Οι ευθύνες λοιπόν όλων αυτών που σήμερα στοχοποιούν τους συντρόφους μας αυθαίρετα σαν μπάτσοι και δικαστές είναι βαρύτατες για ό,τι ακολουθήσει αύριο. Και επειδή δεν μας αρέσει να μας επικαλούνται μετά τον θάνατό μας, πολιτικό ή πραγματικό, διαχωρίζουμε εμείς πρώτοι τη θέση μας».
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορήθηκαν αυτά που διαμείφθηκαν στη συνάντηση των εκπροσώπων αντιεξουσιαστικών οργανώσεων και τα συνδύασαν με δικά τους στοιχεία και πληροφορίες.