Με βασιλικό διάταγμα η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα εφαρμόσει τις περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που σχεδιάζει. Οι περικοπές, που περιλαμβάνουν μια μέση ποσοστιαία μείωση 5% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων της Ισπανίας το τρέχον έτος, έλαβαν νομική ισχύ χθες το βράδυ. Οι περικοπές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τη μισθοδοσία του Ιουνίου. Την αντίθεσή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Θαπατέρο νομοθέτησε κατά παράκαμψη του Κοινοβουλίου της χώρας εξέφρασαν τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας. Για «γελοιοποίηση της νομοθετικής διαδικασίας» έκανε λόγο μιλώντας στο Reuters ο Ενρίκε Φουσούλ του μεγαλύτερου ισπανικού συνδικάτου Comisiones Οbreras και προανήγγειλε κινητοποιήσεις. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία έχουν ήδη προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 8 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας αποφάσισε χθες τη μείωση του αριθμού των βουλευτών του σχεδόν κατά το ήμισυ. Οι ίδιοι οι βουλευτές επικύρωσαν την τροποποίηση του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία στο μέλλον οι εκπρόσωποι του ουγγρικού λαού θα μειωθούν σε 200 από 386 που είναι σήμερα (η χώρα έχει 10 εκατ. κατοίκους). Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση (το 2014 αν δεν διαλυθεί πρόωρα η Βουλή) θα εκλεγούν 13 βουλευτές που θα εκπροσωπούν τις μειονότητες που ζουν στη χώρα. Η αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν προεκλογική δέσμευση του προέδρου του κεντροδεξιού κόμματος που ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις 29 Μαΐου. Η Ουγγαρία έχει προσφύγει στο ΔΝΤ για να ξεπεράσει την κρίση.

Η λιτότητα που επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έφθασε να περιορίζει ακόμη και τον αριθμό των μελών των νομοθετικών σωμάτων των κρατών-μελών δεν έχει φθάσει πάντως στις Βρυξέλλες. Τουναντίον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την αύξηση του μηνιαίου προϋπολογισμού κάθε ευρωβουλευτή- αύξηση που θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα. Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από τις 27 χώρεςμέλη της ΕΕ να εγκρίνουν για τον επόμενο χρόνο νέα αύξηση, 1.500

ευρώ, για έξοδα φακέλων στους βοηθούς των ευρωβουλευτών.