Παρεμβάσεις πρώην υπουργών, καθώς και του τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου, για την ανταλλαγή εκτάσεων με τη Μονή Βατοπεδίου έκανε λόγο η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΝ) Σταματίνα Μαντέλη, η οποία κατηγορείται για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια, η κα Μαντέλη αναφέρεται συγκεκριμένα στους τότε υπουργούς Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλο, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκο, και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντό, καθώς και στο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, Γ. Αγγέλου, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

Αναφέρει επίσης, ότι ο μοναχός Αρσένιος της μονής Βατοπεδίου την είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2003 για να την ενημερώσει περί των διεκδικήσεων της μονής σε παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και ότι εκείνη η επίσκεψη, είχε γίνει κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας, που της είχε αναφέρει ότι «θα την επισκεφθεί ο μοναχός για ένα θέμα».

Η κα Σταματίνα Μαντέλη, η οποία κατηγορείται για απλή συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση και για υπεξαγωγή εγγράφων, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί εντονότατες πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, για να ολοκληρωθεί σύντομα όλη η διαδικασία των ανταλλαγών.

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας, που παρέδωσε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια, υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

Έπειτα από τη μαραθώνια απολογία της ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, η κα Σταματίνα Μαντέληαφέθηκε ελεύθερη με την επιβολή των περιοριστικών όρων της χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.