ΒΗΡΥΤΟΣ

Ενισχύονται οι προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος, εντός και εκτός της χώρας, αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής Cosco Γουέι Ζιαφού, ο οποίος χθες συμφώνησε με τον υπουργό υποδομών κ. Δ. Ρέππα να συμμετάσχει στην επένδυση του εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο πεδίο ύψους 160 εκατ. ευρώ, συναντάται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη . Χθες ο Πρωθυπουργός μίλησε στο αραβικό οικονομικό φόρουμ στη Βηρυτό, ενώπιον της αφρόκρεμας του αραβικού επιχειρηματικού κόσμου και ισχυρών πολιτικών προσωπικοτήτων. Ο Πρωθυπουργός είχε και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με επιφανείς λιβανέζους επιχειρηματίες. Επιστρέφοντας χθες στην Αθήνα, συναντήθηκε στο αεροδρόμιο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Μπαγκντάντι Μαχμουντί.

Στη Βηρυτό ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε στους σημαντικότερους εκπροσώπους του αραβικού κόσμου. Το ετήσιο αραβικό οικονομικό φόρουμ αποτελεί σπουδαίο γεγονός, και αυτό φαίνεται από τις συμμετοχές: Ο κ. Αμρ Μούσα, ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Οικονομικών του Λιβάνου, του Κουβέιτ, της Ιορδανίας, της Τουρκίας. Υψηλοί αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Συρίας, της Αιγύπτου, τραπεζίτες και επιφανείς επιχειρηματίες του αραβικού κόσμου.

Ο κ. Παπανδρέου αντιμετωπίστηκε σαν σταρ από τα μέσα ενημέρωσης. Για κανέναν άλλον δεν άστραψαν τόσο πολύ τα φλας και δεν ποδοπατήθηκαν οι δημοσιογράφοι. «Σκεφτήκαμε ότι θα ακύρωνε την επίσκεψη εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την οικονομία και με τις διαδηλώσεις» έλεγαν οι ντόπιοι δημοσιογράφοι.

Στο συνέδριο οι επίσημοι ομιλητές καλωσόρισαν θερμά τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνει. Αλλά και ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας των Ελλήνων με τον αραβικό κόσμο. Σε αυτή την αλληλεγγύη βάσισε ολόκληρη την ομιλία του, την οποία ξαναέγραψε στην ουσία, την ώρα που βρισκόταν στο πάνελ και άκουγε τους ομιλητές, τον έναν μετά τον άλλον, να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πώς η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις δικές τους οικονομίες.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στηρίζει την πρόταση της δημιουργίας ενός φόρουμ συνεργασίας της Ευρώπης με όλες τις χώρες οι οποίες βρέχονται από τη Μεσόγειο, με στόχο την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης περιέγραψε τις κυβερνητικές αποφάσεις που, όπως είπε, αλλάζουν «ραγδαία το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και πατάσσουν τη γραφειοκρατία» στην Ελλάδα.

Αραβες επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι σχολίαζαν έπειτα ότι η ομιλία του κ. Παπανδρέου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Πρόσθεταν όμως ότι η κρίση έχει κάνει τους Αραβες πολύ προσεκτικούς με τα χρήματά τους και ότι θα χρειαστεί να δουν ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον προτού προχωρήσουν σε επενδύσεις. «Δεν ήλθα εδώ για να ζητήσω βοήθεια από τις αραβικές χώρες. Υπάρχουν όμως τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε από κοινού με τον λιβανέζο ομόλογό του Σαάντ Χαρίρι. Οι τομείς αυτοί, όπως συμπλήρωσε ο κ. Χαρίρι, είναι ο τουρισμός ( «όσοι έρχονται στην περιοχή μας επιθυμούν να επισκεφθούν διάφορες χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά), οι μεταφορές, ο αγροτικός τομέας, οι υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουν οι δύο πρωθυπουργοί και στην Αθήνα, αφού ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αποδέχτηκε την πρόσκληση του κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την Ελλάδα.

«Σκληρά αλλά αναγκαία τα μέτρα»
Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για τις διαδηλώσεις και απάντησε ότι η Ελλάδα έχει ανοικτή δημοκρατία και ότι κατανοεί τους πολίτες. « Αναγκάστηκα να πάρω σκληρά μέτρα τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να γίνει βιώσιμη η ελληνική οικονομία » διευκρίνισε. Επίσης, σχολιάζοντας την απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDSs), ανέφερε ότι δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να προστατεύσει την οικονομία της και το ευρώ.

« Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των αγορών για να πετύχουμε ανάπτυξη. Εχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε και κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να υποσκάψουν την οικονομία μας και να βάλουν σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των πολιτών μας. Πιστεύω ότι στο πλαίσιο των G20 θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις προς όφελος όλων » δήλωσε.