Η επικαιρότητα της «Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» του Παναγιώτη Κανελλόπουλου , τουυπερκομματικού πολιτικού, του διορατικού διανοουμένου και του πρώιμου ευρωπαϊστή, ήταν το στοιχείο που τονίστηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην παρουσίαση της κυκλοφορίας του έργου από «Το Βήμα».

Αυτές τις ημέρες, που η θέση μας στην Ευρώπη τίθεται υπό αμφισβήτηση, το πολύτομο έργο φιλοδοξεί «να φέρει σε επαφή τον μέσο αναγνώστη με τη γέννηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, να ενισχύσει τη γνώση της συνέχειάς μας μέσα σε αυτόν και να μας κάνει ικανούς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τού σήμερα», όπως δήλωσε ο διευθυντής του «Βήματος» κ. Παντελής Καψής αναφερόμενος στην έκδοση. «Σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της πολιτικής της εφημερίδας να φέρει σε επαφή έναν ευρύ κύκλο αναγνωστών με τα πιο γνωστά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας πνευματικής δημιουργίας» χαρακτήρισε την κυκλοφορία του έργου, σε 21 τόμους από «Το Βήμα» ο κ. Καψής, σημειώνοντας την ξεχωριστή αξία που προσδίδει η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού σε τέτοιες πρωτοβουλίες σε μια εποχή όπου κυριαρχεί το λαιφστάιλ.

Στην αίθουσα Βanquet του Μεγάρου Μουσικής, όπου συνέρρευσαν χθες εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, της διανόησης, του δημοσιογραφικού και του καλλιτεχνικού κόσμου, διάχυτος ήταν ο σεβασμός στην προσωπικότητα και στο έργο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Πολιτικός της μετριοπάθειας και της συνένωσης, ο οποίος υπηρέτησε τη δημοκρατία και αγωνίστηκε για τη διεύρυνσή της απευθύνοντας λόγο ενωτικό σε δύσκολες για το έθνος εποχές, δάσκαλος ήθους και ευγένειας, φωτεινή παρουσία σεμνότητας, πρώιμος ευρωπαϊστής, ακάματος διανοούμενος, ασυμβίβαστο σύμβολο δημοκρατικής νομιμότητας, ήταν ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν από τους ομιλητές για τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και συγγραφέα.

Γόνιμος δοκιμιογράφος, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος άφησε τη σφραγίδα του στον χώρο των γραμμάτων με την πολύτομη «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος», της οποίας ο πρώτος τόμος πρωτοεκδόθηκε το 1941 και ο τελευταίος μετά τον θάνατό του, το 1989. «Θαυμαστό κατόρθωμα ενός μόνο ανθρώπου, απότιση φόρου τιμής στο ευρωπαϊκό πνεύμα και πολύτιμο δώρο του συγγραφέα για την ουσιαστική γνωριμία της Ελλάδας με το πνεύμα της Ευρώπης και της συμμετοχής της σε αυτό» χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φώτης Κουβέλης.

Το πάνελ των ομιλητών: (από αριστερά) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο συντονιστής, δημοσιογράφος κ. Γιώργος Π. Μαλούχος

Τ ην πνευματική ωριμότητα του συγγραφέα, τη στέρεη πνευματική του εξέλιξη στη μακρά διάρκεια της συγγραφής του έργου, τις λογοτεχνικές του ικανότητες, την κριτική σκέψη και την οικουμενική προσέγγιση που επιτυγχάνει την ώσμωση της απόλυτα ευρωπαϊκής και της γνήσια ελληνικής ματιάς απαρίθμησε ως βασικές αρετές του έργου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στον ρόλο και στη λειτουργία του έργου στην εποχή μας ως σημείου αναφοράς και ως αντικειμένου συζήτησης και τόνισε τη συμβολική σημασία της έκδοσης σήμερα.

Η ανάγνωση του έργου θα μας βοηθήσει «να ενισχύσουμε με υπεύθυνο και μετριοπαθή τρόπο την αυτογνωσία μας και τη συνείδηση της ιστορικής μας συμμετοχής σε μια Ευρώπη που θα μας συμπεριλαμβάνει προκειμένου να επιτύχουμε την ανακατάταξη και την ανόρθωσή μας. Πατρικός αλλά όχι πατερναλιστής, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος έρχεται να μας αναγκάσει να ξανασκεφτούμε, για να μας αναγκάσει έτσι να ξανασταθούμε στα πόδια μας» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Το εξώφυλλο του τόμου που κυκλοφορεί σήμερα