Oι τόνοι έπεσαν (τουλάχιστον χθες) στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό μετά τα πρωτοσέλιδα με τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και την ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ κ. ΓιάννηΒαρδινογιάννη, τον πρόεδρο κ. ΝικόλαΠατέρα και τον κ. ΔημήτρηΓιαννακόπουλο , γιο του κ. ΠαύλουΓιαννακόπουλου . Στο Τριφύλλι βρίσκονται πλέον εν αναμονή του αυριανού κρίσιμου διοικητικού συμβουλίου, όπου ο κ. Ν. Πατέρας με τον κ. Π. Γιαννακόπουλο θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά έπειτα από ένα δίμηνο. Μολονότι στην ατζέντα της συνεδρίασης υπάρχουν μόνο τα θέματα της αποτίμησης της ΠΑΕ από την εταιρεία Deloitte, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο ορισμός της ημερομηνίας για τη γενική συνέλευση των μετόχων και ο απολογισμός της εφετινής αγωνιστικής περιόδου από τον διευθυντή ποδοσφαίρου κ. Κώστα Αντωνίου, ουδείς μπορεί να πει ότι η κουβέντα δεν θα… ξεφύγει από τα προγραμματισμένα.
Ανεξάρτητα πάντως από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο, δεδομένη θεωρείται η αλλαγή οικονομικής πολιτικής (τουλάχιστον) για την επόμενη σεζόν. Τις τελευταίες ημέρες στην τακτική επαφή των κκ. Βαρδινογιάννη και Πατέρα προτεραιότητα αποτελεί η χάραξη μιας νέας στρατηγικής όσον αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό, σύμφωνα με την οποία θα μειωθούν τα έξοδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δίχως όμως να πληγούν και να αποδυναμωθούν οι νταμπλούχοι Ελλάδος. Ούτως ή άλλως, οι εποχές επιτάσσουν μια σαφώς πιο σφιχτή οικονομική πολιτική συγκριτικά με την προηγούμενη διετία, κατά την οποία οι Πράσινοι δαπάνησαν, μόνο για αγορές ποδοσφαιριστών, περί τα 40 εκατ. ευρώ.
Οπως γίνεται αντιληπτό, υπό τις παρούσες συνθήκες, τέτοια ποσά θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια για να (ξανα)δοθούν, ενώ υπάρχει και το δεδομένο ταμειακό έλλειμμα των 5 εκατ. ευρώ από την τρέχουσα σεζόν, τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και η αυξημένη φορολογία (από 21,2% σε 40%), τα λειτουργικά έξοδα της ΠΑΕ για την επόμενη περίοδο, όπως επίσης και το μεταγραφικό μπάτζετ.
Ηδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι 15-20 εκατ. ευρώ, ενώ από την απευθείας είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα προκύψουν εγγυημένα έσοδα 15 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογισθούν και τα έσοδα από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τους χορηγούς, τα εισιτήρια διαρκείας και βεβαίως ό,τι προκύψει από πωλήσεις παικτών (χρήματα που θα δοθούν αποκλειστικά για μεταγραφές), οι Πράσινοι θα έχουν μια στέρεα βάση για να πορευθούν τουλάχιστον για ένα έτος.
Παρ΄ όλα αυτά οι μεγαλομέτοχοι, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκύψει «μαύρη τρύπα», στοχεύουν σε μια σαφώς πιο σφιχτή οικονομική πολιτική. Σύμφωνα με το εν λόγω πλάνο, στο Τριφύλλι αναμένεται να ακολουθήσουν… γραμμή ΔΝΤ με τέσσερις βασικούς άξονες:
1 Χαμηλό μεταγραφικό μπάτζετ (περίπου 5-8 εκατ. ευρώ), κυρίως με αγορές ελεύθερων ή χαμηλού κόστους ποδοσφαιριστών. Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάποιο δυνατό μεταγραφικό χτύπημα. Απεναντίας, θα επιχειρηθεί η ενίσχυση της αμυντικής γραμμής με έναν ποδοσφαιριστή που θα κάνει τη διαφορά. Επί του παρόντος, ψηλότερα στη μεταγραφική λίστα βρίσκεται ο ισπανός στόπερ της Βαλένθια Κάρλος Μαρτσένα, για τον οποίο ο πρόεδρος των «Νυχτερίδων» κ. Μανουέλ Γιορέντε άνοιξε την πόρτα της εξόδου (ήδη πουλήθηκε στην Μπαρτσελόνα το μεγάλο αστέρι της ομάδας Νταβίντ Βίγια ) λέγοντας ότι «αν έρθει μια καλή πρόταση το συζητάμε».
2 Θα καταβληθούν προσπάθειες για μείωση σε κάποια «βαριά» συμβόλαια, ή τουλάχιστον να μοιραστεί το χαράτσι που προκύπτει από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης στις αμοιβές των παικτών.
3 Οι Πράσινοι σκέφτονται να πορευτούν με μικρότερο ρόστερ (23 παικτών) προωθώντας και νεαρούς από τις ακαδημίες της ομάδας.
4 Δραστική μείωση στα λειτουργικά έξοδα της ΠΑΕ αλλά και σε μισθούς υψηλόβαθμων στελεχών της.