ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ευθεία επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε χθες από το Στρασβούργο ο επικεφαλής της Ομάδας των γερμανών χριστιανοδημοκρατών ευρωβουλευτών της CDU κ. Βέρνερ Λάνγκεν, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την πρόσφατη απόφαση της ΝΔ να καταψηφίσει στη Βουλή το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Αξιοσημείωτο είναι το ότι η παρέμβαση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της CDU, του κόμματος της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, καταχειροκροτή- θηκε από πολλούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Γεγονός που, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς , στις κατά καιρούς επαφές του με τα ηγετικά κλιμάκια του ΕΛΚ, δεν έχει καταφέρει να τα πείσει για την ορθότητα της απόφασής του.

Το ζήτημα της στάσης της ΝΔ τέθηκε χθες στην Ευρωβουλή όταν, κατά τη διάρκεια της ακρόασης από την Ολομέλεια του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ κ. Ζόζεφ Ντολ κατηγόρησε τους γερμανούς Σοσιαλιστές ότι για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων καταψήφισαν στη γερμανική Βουλή το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα. Απαντώντας, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Μάρτιν Σουλτς, μέλος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SΡD, σχολίασε, μεταξύ άλλων, την απόφαση της ΝΔ να καταψηφίσει το σχέδιο για την Ελλάδα και κάλεσε τον κ. Ντολ να φροντίσει τα του οίκου του και στη συνέχεια να ασκεί κριτικές σε άλλους.

Τα σχόλια του κ. Σουλτς προκάλεσαν με τη σειρά τους την παρέμβαση του επικεφαλής των 42 γερμανών χριστιανοδημοκρατών ευρωβουλευτών (της μεγαλύτερης εθνικής συνιστώσας του ΕΛΚ, αλλά και της Ευρωβουλής) κ. Λάνγκεν, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι διαφωνεί σχεδόν με όλα όσα είπε ο κ. Σουλτς, με εξαίρεση την αναφορά του στη στάση της ΝΔ. Ο κ. Λάνγκεν εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του ελληνικού κόμματος που μετέχει στο ΕΛΚ να καταψηφίσει «το πακέτο για την Ελλάδα» και συνέχισε λέγοντας ότι με την απόφασή της αυτή η ΝΔ επέδειξε στάση ανευθυνότητας.

Ενδεικτικό της αμηχανίας που επικρατεί στη ΝΔ είναι εξάλλου το γεγονός ότι από πλευράς ευρωβουλευτών της ΝΔ έλαβε τον λόγο επί του θέματος ο κ. Θ. Σκυλακάκης (στενός πολιτικός φίλος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που υπερψήφισε τη συμφωνία), ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ως έλληνας ευρωβουλευτής θαήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη βοήθεια που έλαβε η χώρα μου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος σε συνδυασμό με σκληρά αλλά ως επί το πλείστον αναπόφευκτα μέτρααπέτρεψε το άμεσο αδιέξοδο στο οποίο οδηγείτο η ελληνική οικονομία».