Σε περίοδο καχυποψίας, έντονων παρασκηνιακών επαφών και εμφύλιων συγκρούσεων, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, εισήλθε η Νέα Δημοκρατία μετά τη διαγραφή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ στο εσωκομματικό πεδίο αρχίζουν να ανατρέπονται σταδιακά σχέσεις και συμμαχίες των τελευταίων μηνών. Παράλληλα, η εσωκομματική «αντικατασκοπία» έχει την τιμητική της, κυρίως για το ποιοι συνομιλούν μαζί της και ενδέχεται να την ακολουθήσουν στο νέο κόμμα που σχεδιάζει.
Η κυρία Μπακογιάννη κινείται έντονα στο παρασκήνιο: συναντά στελέχη, πολιτευτές και μέλη της ΝΔ, αλλά και παράγοντες από διάφορους κοινωνικούς φορείς, με στόχο να είναι έτοιμη για τη δημιουργία νέου κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαράς μεταδίδει ότι δεν ασχολείται με το τι θα κάνει η πρώην υπουργός και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος και επιχειρεί να προσελκύσεικαι εν πολλοίς το επιτυγχάνει – τους βουλευτές που είχαν στηρίξει τη βασική του αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009. «Υπάρχουν εξελίξεις και διεργασίες στο πολιτικό σύστημα που θα φέρουν αλλαγές» πιστεύει η κυρία Μπακογιάννη και στόχος της είναι το προσεχές διάστημα να δημιουργηθεί, όπως λέει, «ένας πολιτικός χώρος με ιδέες ριζοσπαστικές και πάντως όχι λαϊκιστικές» και ουσιαστικά μετά θα ακολουθήσει ο νέος πολιτικός φορέας.
Μερικοί βουλευτές της ΝΔ δεν κρύβουν τις επαφές τους με την κυρία Μπακογιάννη και συνεχίζουν να διατηρούν, παρά τη διαγραφή της, ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Σε αυτή την ομάδα εντάσσονται βουλευτές που βρίσκονται κοντά της χρόνια, όπως η φίλη της κυρία Ελσα Παπαδημητρίου , οι κκ. Κ. Κιλτίδης (διατηρεί ανοιχτή γραμμή και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη ), Αθ. Γιαννόπουλος, Σ. Κεδίκογλου , Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο ευρωβουλευτής κ. Θ.Σκυλακάκης και μέλη της ΚΕ, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη παραιτηθεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών στελεχών, ως το συνέδριο της ΝΔ τον προσεχή Ιούνιο θα ανεξαρτητοποιηθεί τουλάχιστον ένας ή δύο βουλευτές και πολλοί θεωρούν ότι ο πιο «επικίνδυνος» είναι ο κ. Κιλτίδης. Ο κ. Σαμαράς δείχνει να αδιαφορεί και στηρίζει τις περισσότερες ελπίδες του στο προσεχές συνέδριο της ΝΔ, όπου και έχει «τοποθετήσει» τις περισσότερες πολιτικές μετοχές του. Θεωρεί ότι το 8ο Συνέδριο θα είναι η αφετηρία για τη «νέα Νέα Δημοκρατία» στο πλαίσιο της «Νέας Μεταπολίτευσης», όπως λέει, και πιστεύει ότι εκεί θα επιβεβαιωθεί και πρακτικά η ολοκληρωτική επικράτησή του στο εσωκομματικό πεδίο.
Ο κ. Σαμαράς δεν παραβλέπει τις κινήσεις της κυρίας Μπακογιάννη, αλλά έχει δώσει γραμμή να σταματήσει η εσωστρεφής συζήτηση. Γι΄ αυτό επιμένουν από τη Ρηγίλλης ότι «το θέμα είναι λήξαν» και εκτιμά ότι το νέο κόμμα, αν γίνει, δεν θα έχει δυναμική και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια διάσπασης, ενώ δεν ανησυχεί για τα ποσοστά που καταγράφει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και πιστεύει ότι γρήγορα θα ανακάμψει. Σε αυτό το κλίμα των παρασκηνιακών επαφών, μια χαρακτηριστική περίπτωση εσωτερικής «μεταγραφής» είναι και αυτή του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ κ. Γρ. Αποστολάκου που είχε τοποθετηθεί σκληρά υπέρ της κυρίας Μπακογιάννη κατά τις εσωκομματικές εκλογές. Ο κ. Αποστολάκος, που ήταν και γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων την περίοδο της δημαρχίας της κυρίας Μπακογιάννη, γευμάτισε με τον κ. Σαμαρά, ενώ το βράδυ προκλήθηκε αναστάτωση γύρω από το όνομά του, αφού σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον «Καλλικράτη» στην κοινοβουλευτική επιτροπή είπε «επιφυλάσσομαι επί της αρχής για το Χωροταξικό».
Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, έλεγε χθες ότι εννοούσε πως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για το Χωροταξικό στην Ολομέλεια. Ο κ. Αποστολάκος έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες στενή σχέση με την ηγεσία της ΝΔ και σε αυτό συνέβαλαν η βουλευτής κυρία Φωτεινή Πιπιλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Τζαβάρας.
Τριβές για την «αξιολόγηση» Καραμανλή
Στο εσωτερικό της ΝΔ συνεχίζεται η αναταραχή για την Επιτροπή Αξιολόγησης την οποία ανακοίνωσε ο κ. Αντ.Σαμαράς, που δεν εξαιρεί ούτε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, και βουλευτές εκφράζουν ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κρίση των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές. Η Ρηγίλλης θέλοντας να αποφορτίσει την ένταση σημειώνει πως δεν υπάρχει ρήγμα του προέδρου του κόμματος με τον κ. Καραμανλή. Η απάντηση του κ. Σαμαρά, πως «δεν εξαιρείται κανείς» , όταν ρωτήθηκε για τον κ. Καραμανλή, προκαλεί ενόχληση στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Είναι σαφές, όπως αναφέρουν κορυφαίοι βουλευτές, ότι ο κ. Σαμαράς τηρεί αποστάσεις από τον κ. Καραμανλή θέλοντας να κατευνάσει την οργή της βάσης για τα πεπραγμένα των «γαλάζιων» κυβερνήσεων.