Επειτα από πολλά χρόνια, αλλά και με ισχυρές… αντιστάσεις, όπως δείχνει το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας, η Βουλή αποφάσισε χθες να εφαρμόσει το πνεύμα του Κανονισμού της και να άρει την ασυλία δύο μελών της προκειμένου να τους ασκηθεί δίωξη για πράξεις που δεν σχετίζονται με την πολιτική τους δραστηριότητα.

Με 199 «ναι», 25 «όχι» και 3 «παρών» η Ολομέλεια της Βουλής ήρε την ασυλία του βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Καραγκούνη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία για τροχαία παράβαση, ενώ με 173 «ναι», 48 «όχι» και 6 «παρών» έγινε δεκτό εισαγγελικό αίτημα για δίωξη του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Θ. Ρομπόπουλου για παράνομη τοποθέτηση σε γήπεδο διαφημιστικής πινακίδας της επιχείρησής του.

Και στις δύο περιπτώσεις η αρμόδια Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε εισηγηθεί την άρση της ασυλίας των βουλευτών, ενώ και οι ίδιοι οι εγκαλούμενοι από τη Δικαιοσύνη έλαβαν τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση, ζητώντας από τους συναδέλφους τους να υπερψηφίσουν την εισήγηση, χωρίς ωστόσο να τους… πείσουν όλους. Στην ίδια ψηφοφορία εξάλλου με μεγάλη πλειοψηφία απερρίφθησαν, σύμφωνα και με σχετική εισήγηση της Επιτροπής, αιτήματα για να αρθεί η ασυλία του κ. Αρ. Λαφαζάνη (ΠαΣοΚ) για συκοφαντική δυσφήμηση και του κ. Γρ. Αποστολάκου (ΝΔ) για τις πράξεις της απειλής και της εξύβρισης, καθώς κρίθηκε ότι οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν σχετίζονταν με την πολιτική δραστηριότητά τους. Με αυτή την αφορμή ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικος ανακοίνωσε την πρόθεσή του στην επικείμενη αναθεώρηση του Κανονισμού να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για την ασυλία, ώστε να γίνεται με απλούστερο τρόπο ο διαχωρισμός των αιτημάτων δίωξης που αφορούν την πολιτική δραστηριότητα από εκείνα του κοινού ποινικού δικαίου. «Ο,τι δεν έχει να κάνει με την πολιτική ή βουλευτική δραστηριότητα, οτιδήποτε άλλο που εναπόκειται στον έλεγχο της Δικαιοσύνης,δεν πρέπει να καλύπτεται από τον θεσμό της βουλευτικής ασυλίας» ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος.

Ωστόσο και το υφιστάμενο άρθρο του Κανονισμού κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά παρά ταύτα πάμπολλες φορές κατά το παρελθόν στις ψηφοφορίες έχει επικρατήσει η κακώς εννοούμενη «συναδελφική αλληλεγγύη», με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να απορρίπτει αιτήματα άρσης της ασυλίας βουλευτών για πράξεις που καταφανώς δεν σχετίζονταν με την πολιτική δραστηριότητα.

Δήμευση περιουσιών για το φαγοπότι στα ΕΛΤΑ
Ως «παράδειγμα κακοδιαχείρισης και φαυλότητας» χαρακτηρίζει το φαγοπότι που έστησαν τα golden boys στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας αναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» και αποστέλλει, όπως είπε, τον σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Ο υπουργός έδωσε εντολή στον πρόεδρο των ΕΛΤΑ κ. Π. Βουρνά «να πάρει γρήγορα αποφάσεις» και επιβεβαίωσε ότι ήδη παύτηκε από τον οργανισμό ανώτατο διευθυντικό στέλεχος των ΕΛΤΑ κατά την περίοδο 2004 – 2009. Από την πλευρά του ο κ. Βουρνάς ανέθεσε στην ελεγκτική εταιρεία RΒS να διεξαγάγει διαχειριστικούς ελέγχους, ενώ την ίδια ώρα στα ΕΛΤΑ με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών εισέρχονται και ορκωτοί λογιστές. Ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Ν. Σηφουνάκης ανέφερε ότι εάν προκύψουν ποινικές ευθύνες σε στελέχη για κακοδιαχείριση, σπατάλες, κτλ., τότε θα ζητηθεί και η δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.