«Ντεφορμέ» ήταν χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου έλεγαν βουλευτές του ΠαΣοΚ, εξηγώντας σε συνεργάτη μου γιατί ο Πρωθυπουργός επέλεξε έναν πολιτικό μάλλον «αντιτουριστικό», τον κ. Γ. Νικητιάδη , για τη θέση του υφυπουργού Τουρισμού. Οι φαν του νεοπαπανδρεϊσμού ήταν απογοητευμένοι αφού περίμεναν την υπουργοποίηση της κυρίας Μάγια Τσόκλη, της κυρίας Πέμης Ζούνη, ή (ακόμη καλύτερα) της κυρίας Αννας Νταλάρα.

Μου λένε όμως ότι οι επτά μήνες που έχει περάσει ως επικεφαλής της συγκεκριμένης κυβέρνησης ήταν αρκετοί για να πείσουν τον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να αρχίσει να προτιμά τα «σίγουρα χέρια». Μήπως η επιλογή Νικητιάδη είναι προανάκρουσμα μιας μαζικής επιστροφής του παλιού ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση; Κάποιοι απαντούν σε αυτό το ερώτημα με μία και μόνη λέξη: «Αμήν!»

***

Πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα που ο κ. Νικητιάδης είναι «αντιτουριστικός» αφού δεν πρόκειται να αναλάβει τον τουρισμό. Ο τουρισμός αντιμετωπίζει πρόβλημα εφέτος, γι΄ αυτό θα αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη διάσωσή του ο απόλυτα «τουριστικός» κ. Π. Γερουλάνος. Ο Παύλος έδωσε στον κ. Νικητιάδη γραφείο στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας και του απένειμε τον τίτλο του «υφυπουργού για όλα», δηλαδή τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ταυτόχρονα.

Ουσιαστικά θα αναλάβει κυρίως τον αθλητισμό και θα συμβάλει στα υπόλοιπα κατά περίπτωση. Πάντως λόγω φόρτου εργασίας (έπρεπε να εκπαιδεύσει τον κ. Νικητιάδη) ο κ. Γερουλάνος απέφυγε να συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στον Λίβανο. Εξάλλου είχε πάει και το Πάσχα.

***

Ανησυχούσα για τον κ. Αντ. Σαμαρά, γνωρίζοντας με ποιους πολιτικούς της ΝΔ κυρίως συνομιλεί για τα οικονομικά θέματα. Συνεργάτης μου όμως έσπευσε να με καθησυχάσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνομιλεί τακτικά και με τον κ. Στ. Δήμα.

Ο τέως επίτροπος Περιβάλλοντος πέρασε χθες μια ακόμη φορά το κατώφλι της Ρηγίλλης για να συζητήσει με τον κ. Σαμαρά. Στοιχηματίζω ότι σύντομα αναλαμβάνει υπερτομεάρχης Οικονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αρθεί το ηρωικό «όχι» στο ΔΝΤ…

***

Σε ήρωα του (οικονομικού) πολέμου με τους Γερμανούς αναδεικνύεται ο κ. Αντ. Σαμαράς αφού ο πρόεδρος των γερμανών χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βέρνερ Λάνγκεν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» τη στάση του κόμματος στη συμφωνία με το ΔΝΤ.

Οταν ο κ. Λάνγκεν τα έλεγε αυτά, προήδρευε της συνεδρίασης ο κ. Στ. Λαμπρινίδης ενώ λίγο αργότερα η κυρία Αννυ Ποδηματά μίλησε με θερμά λόγια για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας. Οι ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ πάντως είχαν εντυπωσιαστεί με τη στάση του κ. Λάνγκεν και προσπαθούσαν να την εξηγήσουν διαδίδοντας τη φήμη ότι «είναι φίλος της Ντόρας».

***

«Απαιτείται άμεσα να αλλάξουμε πορεία ως ανθρωπότητα» δήλωσε ο κ. Κρίτων Αρσένης (στο σκίτσο). Μεθαύριο η ανθρωπότητα εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας και ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ δεν παραλείπει να το υπενθυμίζει, προσπαθώντας να αφυπνίσει τους συνομιλητές του από την «αδιέξοδη» συζήτηση για την πιστωτική κρίση.

Ο κ. Αρσένης, ο ευρωβουλευτής που αποτελεί λόγω του οικολογικού στυλ του ζωντανή απόδειξη ότι η πολιτική βιοποικιλότητα του ΠαΣοΚ παραμένει πλούσια, εξακολουθεί να είναι προσηλωμένος στη διάσωση του πλανήτη αφού, όπως λέει στους φίλους του, θεωρεί ότι η διάσωση της Ελλάδας βρίσκεται στα ασφαλή χέρια των συντρόφων του στην κυβέρνηση.

***

Τον κ. Χόσνι Μουμπάρακ , ο οποίος παραμένει πρόεδρος της Αιγύπτου από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τιμά σήμερα με επίσημο γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας . Οι κκ. Παπούλιας και Μουμπάρακ γνωρίζονται από τη δεκαετία του ΄80 και θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν τα παλιά.

***

«Ιδού η Ρόδος… ιδού και το “καλό πρόσωπο” του ελληνικού τουρισμού» είναι το σύνθημα των επαγγελματιών της Ρόδου, οι οποίοι έπειτα από έμπνευση του επικεφαλής του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Χατζημάρκου απέτρεψαν με… ένα λουλούδι τη μετατροπή της Ρόδου σε Πειραιά.

Εξηγούμαι: Μετά τα επεισόδια με το «Ζenith» στον Πειραιά οι ροδίτες επαγγελματίες, φοβούμενοι μήπως το ΠΑΜΕ προκαλέσει ανάλογα επεισόδια στο νησί τους, αποφάσισαν χθες να καταλάβουν το λιμάνι και να χαρίσουν στους τουρίστες που αποβιβάζονταν από το Ζenith (καθώς και από άλλα κρουαζιερόπλοια) από ένα λουλούδι. Στη μάχη υπέρ του τουρισμού καταναλώθηκαν τελικά 5.335 λουλούδια.