Συνεδρίαση «διπλής όψεως» και «μεικτού» αποτελέσματος ήταν η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα νέα χαμηλά διαδέχθηκαν η ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς και το πέρασμά της σε θετική κατεύθυνση ύστερα από τέσσερις διαδοχικά αρνητικές συνεδριάσεις.

Δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της αγοράς έχει περάσει σε υπερπουλημένη ζώνη και η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ίσως ολοκληρώθηκε για όσα έπρεπε να μειώσουν την έκθεσή τους σε χώρα που ελέγχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση αποκτούν αυξημένη σημασία αν δώσουν συνέχεια σε ανοδικά κλεισίματα. Με την προϋπόθεση ότι και το διεθνές κλίμα γυρίζει σε θετικό «η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να υποστηριχθεί ότι έδωσε ένα πάτημα για πιθανή ανοδική αντίδραση», εκτιμά ο αναλυτής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ κ. Μ. Χατζηδάκης.

Σε πρώτη φάση ο παρεμβατικός μηχανισμός της ΕΕ λειτούργησε αποτελεσματικά στην αποκλιμάκωση των spreads των χωρών του Νότου της ευρωζώνης και ταυτόχρονα αναχαίτισε τη πτωτική πορεία του ευρώ το οποίο ανέκαμψε από το χαμηλό 4ετίας έναντι του δολαρίου.

Τα δύο αυτά στοιχεία έδωσαν την αφορμή για την ανάκαμψη του ελληνικού Χρηματιστηρίου και υπερίσχυσαν των έντονων πιέσεων που δέχονταν όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο γενικός δείκτης κάλυψε εκτεταμένες απώλειες 4,26% τις οποίες κατέγραψε στο άνοιγμα όπου υποχώρησε στο νέο χαμηλό 14 μηνών στις 1.559 μονάδες ακολουθώντας αρχικά την αρνητική διεθνή τάση, καθώς έκλεισε τελικά με άνοδο 0,44% στις 1.636,48 μονάδες.

Με αυξημένη δυναμική ανασύρθηκαν από τον βυθό οι τράπεζες, ο δείκτης των οποίων υπεραπέδωσε των βασικών δεικτών της αγοράς με άνοδο 1,69%, καλύπτοντας αρχικές απώλειες 5,54%.

Με κέρδη 0,87% έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ20 και σε ποσοστό 0,68% ενισχύθηκε ο δείκτης FΤSΕ40. Αντίθετα ο δείκτης FΤSΕ80 παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος ως τη λήξη μολονότι έκλεισε στο υψηλό της ημέρας, περιορίζοντας τις απώλειές του στο 0,41%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε σε σχέση με προχθές και ανήλθε στα 154,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτα.

Οι θετικές επιδόσεις των κυριότερων βασικών δεικτών δεν επέδρασαν στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να διατηρήσουν το προβάδισμα ως το κλείσιμο που διαμορφώθηκε με 67 ανοδικές, 112 καθοδικές και 128 αμετάβλητες μετοχές.