Διχασμένη εμφανίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση τα περισσότερα σημερινά δημοσιεύματα του αγγλοσαξονικού Τύπου μετά την απόφαση της γερμανίδας Καγκελαρίου κυρίας Ανγκελας Μέρκελ να απαγορεύσει το «naked short-selling».

Η είδηση εξακολουθεί να είναι πρωτοσέλιδο με εκτενή σχόλια σε σημαντικά διεθνή οικονομικά έντυπα όπως η αμερικανική «Wall Street Journal» και οι βρετανικοί «Financial Times».

«Η απαγόρευση του shortselling προκαλεί οργή» είναι χαρακτηριστικά ο τίτλος της WSJ, με την αμερικανική εφημερίδα να υπογραμμίζει ότι «η μονομερής απαγόρευση από τη Γερμανία του naked shortselling αιφνιδίασε τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ε.Ε., προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας».

«Οι Ευρωπαίοι παλεύουν να αποκαταστήσουν την ενότητα: έκκληση για συντονισμό μετά την απαγόρευση του shorting από τη Γερμανία», γράφουν οι Financial Times στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «το Βερολίνο προχωρεί σε κίνηση-σοκ χωρίς συμμάχους» και ότι «ο Γιούνκερ δεν βλέπει άμεση ανάγκη παρέμβασης (στις αγορές)».

Η εφημερίδα φιλοξενεί εξάλλου συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι αγορές βρίσκονται εκτός ελέγχου» καλώντας για την «αποτελεσματική ρύθμισή τους». Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά «αν οι κίνδυνοι και τα κέρδη δεν είναι ισορροπημένα». Ο γερμανός υπουργός καλεί να υπάρξει καταγραφή των προϊόντων, ρύθμιση των συναλλαγών και μέτρα για την βελτίωση της διαφάνειας «για όλους τους συναλλασσόμενους».

«Η Ευρώπη σε κίνδυνο: οι Γερμανοί προκαλούν πανικό για το μέλλον του κοινού νομίσματος», είναι ο τίτλος των βρετανικών «Times». «Οι σοκαρισμένοι Ευρωπαίοι υπουργοί προετοιμάζονται για επείγουσες συνομιλίες με στόχο την ενίσχυση του ευρώ καθώς οι αγορές έπεσαν, ως αντίδραση των μέτρων-πανικού της Γερμανίας», γράφει η εφημερίδα.Και συνεχίζει: «Οι ενέργειες της γερμανίδας Καγκελαρίου άνοιξαν νέες ρωγμές στο κοινό νόμισμα, προκαλώντας δριμύτατες κριτικές από τη Γαλλία και αναγκάζοντας τις Βρυξέλλες να κάνουν έκκληση για ενότητα».

«Πανικός στις παγκόσμιες αγορές μετά την απαγόρευση του Shortselling από τη Γερμανία», γράφει ο βρετανικός Independent. «Το κλίμα έχει δεχθεί και άλλο πλήγμα μετά τα σχόλια της Καγκελαρίου για το ευρώ και τις απαιτήσεις για σκληρά μέτρα έναντι των κερδοσκόπων», τονίζει η εφημερίδα, η οποία αναφέρεται στην δραματική προειδοποίηση της κυρίας Μέρκελ ότι «το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο». .

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» εξάλλου στο πρωτοσέλιδο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης επισημαίνει κατηγορηματικά: «Η Γαλλία δεν θα απαγορεύσει τo naked short-selling: η απόφαση του Βερολίνου είναι συζητήσιμη και δεν θα ακολουθηθεί από τη Γαλλία, διαβεβαιώνει η (γαλλίδα υπουργός Οικονομικών) Λαγκάρντ».

«Κατηγορίες για τη Μέρκελ για έλλειψη συντονισμού στην επίθεσή της έναντι των κερδοσκόπων», τιτλοφορείται η ισπανική «El Pais».

Το θέμα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.