ΑΓΚΥΡΑ O Τούρκος «Γκάντι», όπως είναι γνωστός ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου , λόγω της ομοιότητάς του με τον ινδό ηγέτη, διχάζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CΗΡ) με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τη διαδοχή του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω ροζ σκανδάλου.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μπαϊκάλ φέρεται διατεθειμένος να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος το οποίο ίδρυσε ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ηδη, όμως, την υποστήριξή τους προς τον κ. Κιλιτσντάρογλου εξέφρασαν 58 από τους 97 βουλευτές του CΗΡ, αλλά και 64 από τους 69 τοπικούς ηγέτες του. Ο νέος ηγέτης θα εκλεγεί στο συνέδριο του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Με τον νέο υποψήφιο συντάχθηκε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οντέρ Σαβ.

Η διορισμένη όμως από τον κ. Μπαϊκάλ εκτελεστική επιτροπή του κόμματος κάλεσε τον «Γκάντι» να αποσύρει την υποψηφιότητά του, απευθύνοντας έκκληση προς τον ίδιο τον πρώην ηγέτη του να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του. Ο ίδιος ο κ. Μπαϊκάλ δεν έχει κάνει επισήμως γνωστές τις προθέσεις του αφότου υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από τη δημοσιοποίηση βίντεο όπου εμφανιζόταν σε ερωτικές περιπτύξεις με επίσης παντρεμένη βουλευτή του κόμματος.

Σχόλιο που αποδίδεται σε υποστηρικτές του κ. Μπαϊκάλ ή ακόμη και στον ίδιο και δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα αναφέρει ότι η πιθανότητα να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος ο παραιτηθείς ηγέτης είναι μεγάλη και ότι τα μέλη του κόμματος δεν θα πρέπει να επιλέξουν κάποιον με διαφορετική ταυτότητα από την πλειοψηφία. Οι υποστηρικτές του κ. Μπαϊκάλ κάνουν λόγο για «προδοσία» του κ. Κιλιτσντάρογλου και περιγράφουν τον Οντέρ Σαβ ως «υποκινούμενο» από τη CΙΑ σε συνωμοσία ανατροπής του ηγέτη του. Η πλευρά του κ. Μπαϊκάλ εκτιμούσε ότι κανείς δεν θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, με αποτέλεσμα η επιστροφή του να αποτελέσει μονόδρομο.

Ο Κ. Κιλιτσντάρογλου, πάντως, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν έχει ανάγκη την «άδεια» του Μπαϊκάλ για να διεκδικήσει την ηγεσία, όπως γράφει η «Ηurriyet».