ΣΙΚΑΓΟ Μεγάλη μελέτη επιβεβαιώνει επιστημονικά ευρήματα των τελευταίων ετών που δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια κ.λπ.) εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν περισσότερες από 1.600 έρευνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αυξάνει τους κινδύνους εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας. Αντίθετα ή κατανάλωση των μη επεξεργασμένων κόκκινων κρεάτων όπως το βοδινό, το χοιρινό και το αρνίσιο είναι όπως φαίνεται σαφώς πιο υγιεινή και δεν φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός τους με καρδιοπάθειες και διαβήτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επικινδυνότητα του επεξεργασμένου κρέατος δεν οφείλεται στο ίδιο το κρέας αλλά στις μεγάλες ποσότητες αλατιού και συντηρητικών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία. «Ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει τα είδη του κρέατος που καταναλώνει αν θέλει να αποφύγει καρδιακά προβλήματα καθώς και τον διαβήτη» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation.

Σύμφωνα με τη μελέτη για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος που καταναλώνει κανείς την ημέρα (ποσότητα ίση με ένα λουκάνικο Φραγκφούρτης) ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 42% και ο κίνδυνος διαβήτη κατά 19%. «Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον,το σαλάμι,τα λουκάνικα,τα χοτ ντογκ και τα επεξεργασμένα κρέατα τύπου ντελικατέσεν ίσως είναι εκείνα που πρέπει να αποφεύγουν οι καταναλωτές. Τα επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα κρέατα έχουν κατά μέσο όρο την ίδια περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένο λίπος. Ομως τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουνκατά μέσο όροτέσσερις φορές περισσότερο αλάτι και 50% περισσότερα νιτρικά συντηρητικά» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Ρενάτα Μίσα, επικεφαλής της έρευνας.