Ρήγμα στις σχέσεις του κ. Αντ. Σαμαρά με τον κ. Κ. Καραμανλή δημιουργείται με την απόφαση του προέδρου της ΝΔ να αξιολογηθούν οι πάντες, ακόμη και ο τέως πρωθυπουργός, για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια όταν και όποτε διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Η απόφαση του κ. Σαμαρά να συγκροτήσει Επιτροπή Αξιολόγησης, από την οποία θα κριθούν όλοι και κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στην προσπάθειά του να επιβάλει κάθαρση στη ΝΔ, προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
«Απολύτως κανείς δεν εξαιρείται» διασαφήνισε ο κ. Σαμαράς μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Τσίπρα , απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αν αυτή η αξιολόγηση αφορά και τον κ. Καραμανλή. Οι «καραμανλικοί» βουλευτές και στελέχη θεωρούν ότι πλέον ο κ. Σαμαράς αφήνει «ακάλυπτο» τον τέως πρωθυπουργό αλλά και τους ίδιους απολύτως εκτεθειμένους.
«Η διαρκής αναζήτηση νέων υποψηφίων και η διαρκής αξιολόγηση των πάντων,αυτός είναι ο ρόλος αυτής της Επιτροπής Αξιολόγησης. Από ΄κεί και πέραυπάρχει και το καταστατικό. Η διαρκής αξιολόγηση ισχύει για τους πάντες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, επιχειρώντας το πιο σημαντικό βήμα αποστασιοποίησης από τον κ. Καραμανλή από την ημέρα που εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος, εφόσον δεν τον κάλυψε.
Είναι εμφανές, όπως παραδέχονται συνομιλητές του, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τηρεί πλέον σαφείς αποστάσεις και δείχνει ότι επιθυμεί, λόγω και των δυσμενών δημοσκοπήσεων, να απαγκιστρωθεί πλήρως από το παρελθόν που αποτελεί, όπως πιστεύουν κορυφαία κομματικά στελέχη, «τροχοπέδη για την πορεία ανάκαμψης του κόμματος».
Από τη Ρηγίλλης δεν σχολίαζαν τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Σαμαρά και προσπαθούσαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για τον τέως πρωθυπουργό. Εξηγούσαν όμως ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση που αφορά τη ΝΔ συνολικά και κανέναν προσωπικά. Παράλληλα διευκρίνιζαν, παρά την προσπάθεια ορισμένων να πείσουν ότι δεν αφορά τον κ. Καραμανλή, πως «δεν μπορεί να εξαιρείται κανένας» και «ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής».
Ε μπειροι βουλευτές έκαναν λόγο για πολιτικό παιχνίδι να εξωθηθεί ο τέως πρωθυπουργός προς την έξοδο προκειμένου να διευκολύνει τον κ. Σαμαρά ενώ άλλοι θεωρούσαν ότι επιχειρείται σταδιακά η «πολιτική αποκαθήλωση» του κ. Καραμανλή, μια κίνηση που ενδέχεται να ανοίξει νέες πληγές. Ο κ. Σαμαράς, ανέφεραν συνομιλητές του, δεν θέλησε να βρεθεί στη δύσκολη θέση να εξαιρέσει τον κ. Καραμανλή, ακυρώνοντας την πρότασή του, και ως εκ τούτου θα προχωρήσει στην εκκαθάριση του εσωκομματικού πεδίου, αφού έχει «μετρήσει τις αντιδράσεις από τις ενέργειές του» και «θεωρεί πως θα έχει όφελος η ρήξη με το χθες».
Στην ΚΟ επικρατεί αναστάτωση από την απόφαση του κ. Σαμαρά και δεν ήταν λίγοι όσοι εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τη διαδικασία αξιολόγησης. «Δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Σαμαράς. Πάντοτε κρίνονταν οι υποψήφιοι.Μην επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών» είπε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κυρία Μαριέττα Γιαννάκου.
Σε αυτό το κλίμα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π.Ψωμιάδης ζήτησε με επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, που διενεργούνται σε 10 ημέρες και προκαλούν έντονες τριβές σε πολλές κομματικές οργανώσεις, αλλά και του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ – ΤΣΙΠΡΑ
Ευχές για τον γιο και για συνεννόηση
Με το βλέμμα, εκτός από τις διεργασίες σε κοινωνικό επίπεδο λόγω των κυβερνητικών μέτρων, και στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές όπου θα αναζητηθούν ευρύτερες συμμαχίες λόγω και του 50%, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς ολοκλήρωσε χθες τις συναντήσεις του με τα κόμματα της Αριστεράς. «Η πολιτική- όπως ξέρετε- είναι τέχνη της συνεννόησης. Αλλά σε ώρες τέτοιας κρίσεωςη συνεννόηση είναι και πολιτική αρετή» τόνισε ο κ. Σαμαράς μετά τη χθεσινή του ωριαία συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και συνέχισε: «Πιστεύω πραγματικάότι μπορεί να έχουμε διαφορές- και μεγάλες διαφορές μεταξύ μας-, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε ή ότι πρέπει να αποξενωθούμε» .
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για τις ευχές του για τον νεογέννητο γιο του, εξέφρασε την ανησυχία του για τα μέτρα και την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και σημείωσε ότι πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο και σε πιθανή χρεοκοπία. Με την επισήμανση ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά κοινά συμπεράσματα, ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την απαξίωση της πολιτικής ζωής.