ΜΑΔΡΙΤΗ Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου στη Μαδρίτη έγινε εκτός προγράμματος, στο ενδιάμεσο διαδοχικών συναντήσεων με ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. Επί 20 λεπτά ο Πρωθυπουργός συνομιλούσε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, προκαλώντας την απορία της ελληνικής και της βραζιλιάνικης αποστολής.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον βραζιλιάνο πρόεδρο και όπως είπε συζήτησαν για την ανάγκη ρύθμισης των αγορών και συνεργασίας κατά των κερδοσκόπων. Ο κ. Ντα Σίλβα προσκάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό, όπως και άλλους σοσιαλιστές ηγέτες μεταξύ των οποίων τον κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στα τέλη Μαΐου στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από τη Βραζιλία, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον πρόεδρο Λούλα να του καταθέσει την εμπειρία του για την υπέρβαση της κρίσης. Η Βραζιλία, έχοντας περάσει μεγάλη οικονομική περιπέτεια για την οποία ο κ. Λούλα ντα Σίλβα κατηγορούσε τους «γαλανομάτες τραπεζίτες», βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. «Δεν είμαι το κατάλληλο άτομο για τέτοιες συμβουλές» φέρεται να απάντησε ο πρόεδρος της Βραζιλίας. Εξέφρασε ωστόσο τη συμπαράστασή του στη σοσιαλιστική κυβέρνηση που είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει το χάος της Δεξιάς. Στη Μαδρίτη ο κ. Παπανδρέου είχε χθες σύντομες συνομιλίες με τον κ. Νικολά Σαρκοζί, την κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τον κ. Θαπατέρο, με τους οποίους συζήτησε την πορεία του ευρώ και τον πόλεμο που έχει κηρύξει η ΕΕ κατά των κερδοσκόπων. Επίσης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι συμμετέχουν στο G20, όπως οι πρόεδροι του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν , της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ και της Βραζιλίας. Τους περιέγραψε το πρόγραμμα της Ελλάδας για την αναστροφή της οικονομίας προς την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα.

O ι πολιτικοί θεσμοί στην Ευρώπη είναι πιο αργοί από τις αγορές, οι οποίες είναι χρήσιμες αλλά χρειάζονται κανόνες για να υπηρετούν τους πολίτες, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου. Η πολιτική ζωή δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτη συμφερόντων, συμπλήρωσε. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως όταν δεν κυριαρχεί η πολιτική αφήνεται χώρος σε άλλες δυνάμεις, όπως π.χ. στις αγορές, και αυτό οδηγεί σε κρίσεις και συγκρούσεις. Και συμπλήρωσε ότι μετά την έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για τους οίκους αξιολόγησης και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια θα ληφθούν αποφάσεις.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες για την ανάπτυξή τους, όπως η «πράσινη ανάπτυξη», αλλά και στον ρόλο του ΔΝΤ. Υποστηρίζουμε έναν ευρύτερο ρόλο του ΔΝΤ στον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, αν και όπως συμπλήρωσε ο κύριος ρόλος του θα πρέπει να παραμείνει η ενίσχυση χωρών με προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους. «Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν λύσεις, όπως οι διμερείς ή οι περιφερειακές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών ανταλλαγής (swap arrangements) ανάμεσα σε μεγάλες κεντρικές τράπεζεςπου θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα» υπογράμμισε.

Ο κ. Παπανδρέου, ενημερώνοντας τους έλληνες δημοσιογράφους, δεν θέλησε να αναφερθεί στα εσωτερικά θέματα και στη συζήτηση περί ανασχηματισμού. «Αυτά θα τα πούμε στην Ελλάδα» είπε.