Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στις ευρωπαϊκές χώρες να εμπιστευτούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή σε ανεξάρτητα ινστιτούτα την εκ των προτέρων εξέταση των εθνικών προϋπολογισμών τους, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχέδιο 9 σημείων για τη στήριξη του ευρώ και θα το παρουσιάσει την Παρασκευή στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, κατά την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για το «ευρω-πακέτο» των 750 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, το σχέδιο, που συνυπογράφουν η καγκελάριος Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο υπουργός Οικονομίας, προτείνεται μεταξύ άλλων να υποβάλλονται τα Προγράμματα Σταθερότητας των χωρών της ευρωζώνης σε έναν αυστηρό και ανεξάρτητο έλεγχο από την ΕΚΤ ή έναν κύκλο ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων.
Όλες οι χώρες υποχρεούνται να εντάξουν τους προληπτικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις εθνικές τους νομοθεσίες, προσδίδοντάς τους έτσι δεσμευτικό χαρακτήρα.
Χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες που αφορούν στη μείωση των ελλειμμάτων δεν θα λαμβάνουν για ορισμένο χρονικό διάστημα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Επίσης, όποιος παραβιάζει τους κανόνες στο βαθμό που το έκανε η Ελλάδα, θα χάνει για τουλάχιστον έναν χρόνο το δικαίωμα ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Τα προγράμματα σταθερότητας των χωρών της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να υποβάλονται σε μια ανεξάρτητη και σοβαρότερη εξέταση, η οποία θα διενεργείται από την ΕΚΤ ή έναν κύκλο ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt.
«Σε κάθε υπόθεση, η ευθύνη των εθνικών κοινοβουλίων για τον προϋπολογισμό τους πρέπει ωστόσο να είναι σεβαστή», προστίθεται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη Τετάρτη να υποβάλλει από το 2011 τα προγράμματα του προϋπολογισμού των χωρών της ζώνης του ευρώ σε ευρωπαϊκή εξέταση, πριν αυτά εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.
Η πρωτοβουλία εξετάζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, παρά τις πολλές επικρίσεις στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες να περιληφθεί στο Σύνταγμα των χωρών της ευρζώνης ένα ανώτατο όριο για τα ελλείμματα, όπως ήδη ισχύει στη Γερμανία.
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών, δήλωσεσήμερα Τετάρτη ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο.
«Δεν έχουμε ακόμη πείσει τις αγορές, καθώς βλέπουμε και περαιτέρω πτώση του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης», επισήμανε.
Όταν ρωτήθηκε για τις παρατηρήσεις του Γιόζεφ Ακερμαν, του επικεφαλής της Deutsche Bank, που αμφισβήτησε δημόσια τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό ήταν το φρονιμότερο σχόλιο που μπορούσε να κάνει», σημείωσε.
«Βεβαίως, αναμένουμε κάθε χώρα να εξοφλήσει τα χρέη της. Μέχρι τώρα και η Ελλάδα έχει εξοφλήσει κάθε χρέος», πρόσθεσε.
Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εισάγει ένα φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αν αυτό συμφωνηθεί παγκοσμίως, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι μικρές.
«Αν αυτό μπορεί να συμφωνηθεί παγκοσμίως, τότε μπορούμε να το εφαρμόσουμε ,αλλά κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, θα το δούμε στη διάσκεψη των ηγετών της G20, τον Ιούνιο στον Καναδά», είπε, προσθέτοντας ότι «οι πιθανότητες να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία είναι μικρές».
Η Γερμανία ωστόσο προωθεί την εισαγωγή ενός τραπεζικού φόρου.
Όταν ρωτήθηκε μήπως τα πρόσφατα προβλήματα της υγείας του μπορεί να τον οδηγήσουν σε παραίτηση, ο 67χρονος Σόιμπλε απάντησε: «Όχι. Πιστεύω ότι μπορώ να έχω αυτή την ευθύνη».