Με κινεζική προτεραιότητα ανοίγει ο φάκελος των αποκρατικοποιήσεων από την κυβέρνηση καθώς στην Αθήνα βρίσκεται ήδη ο επικεφαλής της Cosco, «κάπτεν» Γουέι Ζιαφού, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων σε ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η επίσκεψη γίνεται επ΄ αφορμή της ανάληψης από την Cosco του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ από την 1η Ιουνίου. Στην ατζέντα όμως του κινέζου αξιωματούχου και υψηλόβαθμου στελέχους στην ιεραρχία του ΚΚΚ περιλαμβάνονται και συζητήσεις για πιθανές επενδύσεις και συνεργασίες σε ευρύ φάσμα των υποδομών της χώρας, αρχίζοντας από το ενδεχόμενο εξαγοράς του ΟΣΕ και φθάνοντας σε επενδύσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στον σταθμό διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και στη βιομηχανική ζώνη του Θριάσιου, στο λιμάνι του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

Ετερο θέμα συζήτησης είναι και ο τομέας της ενέργειας, ο οποίος πάντως αναμένεται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και κατά την επικείμενη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Λιβύης κ. Αλ Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντι .

Παράλληλα εντείνεται και η φημολογία ότι στο τραπέζι θα τεθούν και ζητήματα δημοσιονομικού ενδιαφέροντος, αν και στα ραντεβού του κ. Γουέι δεν συμπεριλαμβάνεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Θα πραγματοποιηθούν όμως συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και τον υπουργό Υποδομών κ. Δ. Ρέππα.

Στόχος και φιλοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου είναι με την επίσκεψη του κινέζου αξιωματούχου να δημιουργηθεί θετική εντύπωση για τις επενδυτικές προοπτικές στη χώρα.

Ενα όμως από τα μεγαλύτερα στοιχεία προβληματισμού στην Ηρώδου Αττικού 19 είναι το γεγονός ότι με την παραμονή του κ. Γουέι στην Ελλάδα συμπίπτει η αυριανή γενική απεργία και κυριαρχεί η ανησυχία για νέα μαζική αντίδραση στα μέτρα της κυβέρνησης.

Ευκαιρία να αρχίσουν οι αποκρατικοποιήσεις
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Γουέι την ερχόμενη Παρασκευή αντιμετωπίζεται ως μείζων ευκαιρία της κυβέρνησης να αρχίσει με κάτι χειροπιαστό τη συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία επιχειρεί να παρουσιάσει αποτελέσματα στο σκέλος της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα των υποδομών.

Παρά ταύτα η εμπειρία του προηγούμενου Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου όταν κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία Cosco – ΟΛΠ λειτουργεί για το Μέγαρο Μαξίμου ως τραυματική εμπειρία και στο στάδιο της προετοιμασίας της μεθαυριανής συνάντησης το επιτελείο του Πρωθυπουργού θα επιδιώξει να επιστρατεύσει μια σειρά επιχειρήματα, ώστε να πείσει ότι τα προβλήματα και τα προσκόμματα αποτελούν παρελθόν.

Πέραν αυτού- και ειδικά σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κινεζικής εισόδου στον ΟΣΕ- το ζήτημα είναι τι όρους θα θέσει ο επικεφαλής της Cosco, εφόσον οι συζητήσεις οδηγηθούν σε αυτό το στάδιο, πέραν της αρχικής διερεύνησης.