Την ώρα που στη Ρόδο οι επαγγελματικοί φορείς υποδέχονται με λουλούδια τους περίπου 5.300 επιβάτες από τα επτά κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται σήμερα στο νησί σε μια συμβολική κίνηση στήριξης του θαλάσσιου τουρισμού, η μείωση της τουριστικής κίνησης στη χώρα για την εφετινή περίοδο εκτιμάται ότι θα φθάσει το 10%, με μεγαλύτερη πτώση στα έσοδα περίπου 15%.
Την πρόβλεψη αυτή έκανε χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ) κ. Γ.Τσακίρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας στοιχεία που συνελέγησαν από τοπικές ενώσεις ξενοδόχων. Ο ίδιος εκφράζει ωστόσο την ελπίδα ότι οι κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» θα περιορίσουν τις απώλειες στις αφίξεις, κάτι που δεν αναμένεται σε ό,τι αφορά τα έσοδα, αφού οι τιμές των ξενοδοχείων είναι μειωμένες κατά μέσον όρο 10% από πέρυσι και γίνονται προσφορές. Η εικόνα που παρουσιάζεται από τους προέδρους των τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων για την πορεία των κρατήσεων σε όλη την επικράτεια είναι δραματική, αφού η αρνητική δημοσιότητα της χώρας από τον Φεβρουάριο και μετά έπληξε τον ελληνικό τουρισμό, ενώ αποκορύφωμα ήταν τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 5ης Μαΐου.
Μεγαλύτερο «θύμα» των επεισοδίων είναι η Αττική, όπου οι ακυρώσεις δωματίων ανέρχονται πλέον στις 27.000 ύστερα από έναν δύσκολο χειμώνα, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής κ. Αλ. Βασιλικός, τονίζοντας την ανάγκη αποπληρωμής των χρεών του ΕΟΤ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο αριθμός ισοδυναμεί «με μία ημέρα όπου τα ξενοδοχεία της Αττικής θα μείνουν άδεια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, καθώς η δυναμικότητα της Αττικής ανέρχεται σε 30.000 δωμάτια συνολικά.
Πτώση καταγράφουν στην κίνηση και στη μέση πληρότητα οι περισσότεροι προορισμοί της χώρας, όπως το Ρέθυμνο που αγγίζει το-20%, η Ρόδος το -18%, η Χαλκιδική και η Ζάκυνθος το15%, η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη το -10% και η Κως το-5%. Σταθερή είναι η κίνηση σε Χανιά και Κεφαλλονιά, ενώ η Μαγνησία παρουσιάζει αύξηση 5%. Την ίδια ώρα οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ, προχωρώντας παράλληλα σε βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής τους με μείωση των τιμών, αφού στόχος είναι η διατήρηση του μεριδίου αγοράς τους. «Η μάχη πλέον είναι να κρατήσουμε τους πελάτες» δήλωσε ο κ. Τσακίρης. Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Β.Μηναΐδης τόνισε ότι, πέρα από τις συνέπειες της δυσφήμησης της χώρας, η Ρόδος έχει ήδη χάσει 10.000 αφίξεις από τις ακυρώσεις πτήσεων που προκάλεσε η ηφαιστειακή τέφρα, ενώ τα έσοδα έχουν υποστεί «καθίζηση», με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτο και για τον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, αφού επιβαρύνεται με αυξήσεις του ΦΠΑ και φόρων (π.χ. ποτά). Οπως πρόσθεσε μάλιστα για τα συμβόλαια του 2011 τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού δεν δέχονται καν να επιβαρυνθούν με την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κυρία Χριστίνα Τετράδη συμπλήρωσε ότι οι συζητήσεις των συμβολαίων για την ερχόμενη χρονιά γίνονται με βάση τις ήδη μειωμένες τιμές του 2010.
Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΞΕΕ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τονίζοντας την ανάγκη για μακροπρόθεσμη στρατηγική προσαρμοσμένη στις δυνατότητες και στην ελκυστικότητα κάθε περιοχής και περιφέρειας, αφού σήμερα υπάρχει υπερσυγκέντρωση μονάδων σε ποσοστό 65% σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Αττική. Εξέφρασε επίσης τη διαμαρτυρία ότι επί τέσσερις μήνες που συζητείται το θέμα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη αρνείται να συναντηθεί παρά τα αιτήματα του ΞΕΕ. Τέλος, απαραίτητη κρίνεται η ανάδειξη του τουρισμού ως κύριας παραμέτρου στον σχεδιασμό των οργάνων και των λειτουργιών των νέων διοικητικών δομών στο πρόγραμμα «Καλλικράτης». Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι.Ραγκούση ζητεί, μεταξύ άλλων, στα νέα όργανα που δημιουργούνται στο πλαίσιο τόσο της περιφέρειας όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υπάρχει θεσμοθετημένη εκπροσώπηση του ΞΕΕ.