Διευρυμένη συνάντηση επιχειρηματικών φορέων με τη διοίκηση της Cosco, παρουσία της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη, πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Πειραιά.

Ο επικεφαλής της κινεζικής εταιρίας Γουέι Ζιαφού υπογράμμισε το ενδιαφέρον για σειρά επενδύσεων στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Cosco και η 20μελής ομάδα στελεχών που τον συνοδεύει συναντήθηκαν με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη για θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων.

Στη συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θ. Φέσσας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ν. Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α. Χολέβας.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Ζιαφού δήλωσε πως στόχος της Cosco είναι να καταστεί η Ελλάδα πύλη της κινεζικής εταιρείας στην Ευρώπη και το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι το λιμάνι του Πειραιά θα είναι η ναυαρχίδα των λιμανιών της Cosco στην Ευρώπη και όχι μόνο, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος για το 2010 είναι η διακίνηση μέσα από το Ικόνιο 800.000 εμπορευματοκιβωτίων.

«Θα χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας για να προσελκύσουμε και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες για να υποστηρίξουν τη χώρα σας. Θα προσελκύσουμε τα διεθνή κεφάλαια στο λιμάνι σας στη χώρα σας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει στρατηγική θέση και είναι ελκυστική για επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε το ενδιαφέρον της Cosco για επενδύσεις στη βιομηχανική ζώνη του Θριάσιου, στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), σε λιμενικές υποδομές και στην ναυπηγοεπισκευή. Ο κ. Ζιαφού έθεσε θέμα επιστροφής στην Cosco ΦΠΑ ύψους 9 εκατ. ευρώ, θέμα για το οποίο η υπουργός Οικονομίας είπε πως θα διευθετηθεί σύντομα.

Η κυρία Κατσέλη καλωσόρισε τον πρόεδρο της Cosco και επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί στενή συνεργασία με την Κίνα, την οποία θεωρεί στρατηγικό εταίρο.

Το απόγευμα ο πρόεδρος του κινεζικού ομίλου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη και τα διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού. Με τους οποίους θα εξετάσει σκέψεις και προτάσεις για την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα λιμενικών, εμπορευματικών, ναυπηγοεπισκευαστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.

Στόχος και φιλοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου είναι με την επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου να δημιουργηθεί θετική εντύπωση για τις επενδυτικές προοπτικές στη χώρα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Cosco μεθαύριο, Παρασκευή, αντιμετωπίζεται ως μείζων ευκαιρία της κυβέρνησης να αρχίσει με κάτι χειροπιαστό τη συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία επιχειρεί να παρουσιάσει αποτελέσματα στο σκέλος της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα των υποδομών.

Στις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, αλλά και στις εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, καλωσορίζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο τον επικεφαλής του κινεζικού ομίλου και τη συνοδεία του.

«Χαιρετίζω έναν ένθερμο φίλο της Ελλάδας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ζιαφού, αφού εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά που γίνεται δεκτός από τον κ. Παπούλια, υπενθύμισε την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου στην Κίνα τον Ιούνιο του 2008, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στην προώθηση της συνεργασίας της Cosco με την Ελλάδα.

ΕΣΕΕ: Ζητεί συνάντηση με Ζιαφού

Eπιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosco Hellas, Σαν Ζαμπό, απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με την οποία ζητά συνάντηση με τον πρόεδρο της Cosco, Γουέι Ζιαφού, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Σκοπός της διμερούς συνάντησης θα είναι η συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταξύ των δύο χωρών εμπορικών σχέσεων, την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την μεταφορά τεχνογνωσιών και καλών πρακτικών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για τη χώρα μας, λέει η ΕΣΕΕ,είναι η απόφαση μεταφοράς του ευρωπαϊκού επιχειρησιακού κέντρου της Cosco στην Ελλάδα, καθώς και η καθιέρωση του Πειραιά ως κύρια λιμενική ευρωπαϊκή βάση.

Τα κυριότερα αιτήματα της ΕΣΕΕείναι:

– Διακίνηση του συνόλου των φορτίων με πλοία feeder από τον Πειραιά προς την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

– Σιδηροδρομική σύνδεση του σταθμού κοντέινερ του Ικονίου με το εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου Πεδίου.

– Αξιοποίηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος με την επισκευή πλοίων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.