Βαρύ κλίμα
Στα γραφεία της Αμαλίας βρέθηκε χθες το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος μετά την ξαφνική παραίτηση της κυρίας Αντζελας Γκερέκου από τη θέση της υφυπουργού. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Τουρισμού κ. Γ. Πουσσαίο και στη συνέχεια επισκέφθηκε τους έξι ορόφους του κτιρίου για να μιλήσει με τους εργαζομένους, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση σε οποιοδήποτε ζήτημα του υπουργείου λόγω «έλλειψης κεφαλής» σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τομέα.

* * *
Πληροφορίες θέλουν την ενεργοποίηση του γενικού γραμματέα Τουρισμού, ενώ όλα τα θέματα θα τα χειρίζεται απευθείας πλέον ο ίδιος ο υπουργός. Η κάλυψη του κενού πάντως δεν φαίνεται να αποτελεί βιαστική υπόθεση, καθώς ένα σενάριο μιλά και για μετατροπή της θέσης του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού σε Αθλητισμού.

Παράδοξο ή παραλογισμός;
Το ελληνικό παράδοξο σε όλο του το μεγαλείο: εν μέσω ύφεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜD, πέρυσι η Ελλάδα κατέλαβε την 46η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 58 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας άνοδο κατά έξι θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη.

* * *
Η εξήγηση είναι ότι για το 2010 άλλαξαν οι προσδοκίες των ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων που απαντούν και εκτιμούν ότι τα μακρο-οικονομικά στοιχεία της χώρας, οι επί μέρους οικονομικοί δείκτες και οι σχετικές προβλέψεις για την εξέλιξή τους μοιραία θα βελτιωθούν μετά το ΔΝΤ. * * *
Είναι φανερό ότι όσοι απάντησαν ούτε μισθωτοί είναι ούτε συνταξιούχοι ούτε κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα για να απελπιστούν…

Στα άκρα
Ακαρπη ήταν η χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού οικονομικώνκ. Φ. Σαχινίδη (σκίτσο) με την ομοσπονδία πρακτόρων του ΟΠΑΠ αφού καμία πλευρά δεν έκανε πίσω σχετικά με τη φορολόγηση του κλάδου. Το υπουργείο επιμένει στην τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων και οι πράκτορες ζητούν να συμψηφίζονται και τυχόν ζημιές των πρακτορείων από απούλητα λαχεία ή λανθασμένες εντολές. Ετσι θεωρείται δεδομένη η απεργία των πρακτόρων στις 22 Μαΐου, ημέρα του τελικού του Champions League, ενώ από τις 10 Ιουνίου οι πράκτορες απειλούν να αποκλείσουν τα γραφεία του ΟΠΑΠ και το κέντρο μηχανογράφησης ώστε να μπλοκάρουν και τα παιχνίδια του Μουντιάλ.

Ποιος θα υποχωρήσει;
Τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ επισκέφθηκαν ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού και είχαν συνάντηση με ανώτατα στελέχη της. Ζήτησαν μάλιστα ορθά- κοφτά τη μεταφορά του Κέντρου Διανομής Κορυδαλλού που λειτουργεί από το 2004, είναι δηλαδή καινούργιο, αφού ο μέσος όρος ζωής ενός τέτοιου κέντρου είναι τα 30 χρόνια. * * *
Τα στελέχη της ΔΕΗ απάντησαν και ζήτησαν από την πλευρά τους την… περαιτέρω επέκταση του Κέντρου Διανομής εν όψει και της αναμενόμενης αιχμής της καλοκαιρινού περιόδου.

* * *
Αντε να δούμε ποιος θα υποχωρήσει… Εχει, θα μας δώσει;
Ως γνωστόν, οι Αζέροι έχουν πολύ φυσικό αέριο το οποίο προσπαθούν να εξάγουν στην Ευρώπη αλλά κοντράρονται με τη γειτονική Τουρκία. Η Ελλάδα θέλει να είναι κρίκος σε αυτή την αλυσίδα Κ. Ασίας- Ευρώπης και τώρα τελευταία βελτιώνει το κλίμα με τη γειτονική Τουρκία. Για όλα αυτά συναντήθηκε χθες με τον πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγεφ (ένας Αζέρος που δεν λέγεται Αλίεφ!) η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

* * *
Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω διαφοροποίησης πηγών φυσικού αερίου από την Κασπία και ειδικότερα από το Αζερμπαϊτζάν ήταν φυσικά το επίκεντρο της συνάντησης. Η υπουργός ενημέρωσε τον πρεσβευτή για την πρόσφατη συνάντησή της με τον τούρκο ομόλογό της Τανέρ Γιλντίζ και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα προώθησης του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ΙΤGΙ).

Αριστο το κλίμα, αλλά τα «κλειδιά» του αγωγού δεν βρίσκονται μόνο σε Αθήνα και Μπακού…