Αγεται και φέρεται το ευρώ εγκλωβισμένο σε μια πληθώρα προβλημάτων, τα οποία έχουν σοβαρά επιδεινώσει το μακροοικονομικό του περιβάλλον, από τους φόβους της κρίση χρέους που μαστίζει τις ασθενείς οικονομικά χώρες της ευρωζώνης ως τη δραματική αβεβαιότητα για την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης. Και τούτο διότι κανείς δεν είναι σίγουρος σε ποιο βαθμό τα επιβληθέντα μέτρα της σκληρής λιτότητας θα στραγγαλίσουν την αναιμική ανάκαμψη της ευρωοικονομίας, με αποτέλεσμα η οιαδήποτε ανάκαμψη του ευρώ να πυροδοτεί ρευστοποιήσεις θέσεων. Ετσι και χθες, μόλις το ευρώ ανέκαμψε, αγγίζοντας τα 1,24 δολάρια, προκλήθηκε νέο κύμα πωλήσεων που έριξε το κοινό νόμισμα στα 1,2162 δολάρια.
Επισημαίνεται ότι η αβεβαιότητα ως προς το μέλλον του ευρώ και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της λιτότητας στη γερμανική οικονομία έχουν προκαλέσει την κάθετη υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία. «Το πακέτο διάσωσης της ΕΕ, ενώ θα μειώσει μεσοπρόθεσμα τα δημοσιονομικά ελλείμματα, από την άλλη θα πλήξει τη ζήτηση και τους ρυθμούς ανάκαμψης» εκτιμά ο οικονομολόγος του ινστιτούτου ΖΕW Μίκαελ Σρέντερ. Σημειωτέον ότι ο έγκυρος δείκτης του ινστιτούτου ΖΕW, ο οποίος μετρά το αίσθημα των αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών στη Γερμανία, έκανε βουτιά τον Μάιο. Επίσης ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας Σβάιν Γκέντρεμ δήλωσε προς το κοινοβούλιο της χώρας του ότι τα προβλήματα της Ευρώπης και η αναταραχή στις αγορές έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα. Ενώ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κρίση της χώρας μας έχει αναδείξει υψηλούς κινδύνους που απειλούν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συζητώντας την κρίση χρέους με τους ευρωπαίους ηγέτες και ορισμένους οικονομολόγους, φέρεται να δήλωσε ότι ούτε η αμερικανική οικονομία θα παραμείνει αλώβητη αν συνεχιστεί η επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη. Σημειωτέον ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί 2,8% επί ετησίας βάσεως τον τρέχοντα χρόνο. Τα χθεσινά κρίσιμα στοιχεία από τον κατασκευαστικό τομέα και τον πληθωρισμό ήταν ιδιαίτερα θετικά για την αμερικανική οικονομία, αλλά η Wall Street ούτε καν επωφελήθηκε. Δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών και οι τρεις αγορέςDow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq- έχαναν γύρω στο 1%. Αντίθετα ο αγοραστικός πυρετός για τις τραπεζικές μετοχές μετά τη χορήγηση της πρώτης οικονομικής δόσης ύψους 14,5 δισ. ευρώ στη χώρα μας έδωσε ώθηση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με κέρδη 1,47% και 2,08% αντίστοιχα, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Λισαβόνα έκλεισαν με άνοδο 3,68%, 2,46% και 0,72% αντίστοιχα.
Ελπιδοφόρα για τους επενδυτές ήταν τα χθεσινά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ. Και τούτο διότι τα απρόσμενα ηπιότερα των αναμενομένων στοιχεία για τον πληθωρισμό σε επίπεδα τιμών χονδρικής έδειξαν ότι μάλλον θα αργήσει να απειληθεί από τον πληθωριστικό κίνδυνο η αμερικανική οικονομία και επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι και των συναδέλφων του. Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών παραγωγού έπεσε 0,1% τον Απρίλιο από αύξηση 0,7% τον Μάρτιο. Η μείωση αυτή ήταν η δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες και οφείλεται στη μεγάλη πτώση του ενεργειακού κόστους. Αλλά και ο βασικός πυρήνας του δείκτη, εξαιρουμένων δηλαδή των ασταθών τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε μόλις 0,2%.