Ορχήστρα μηνύει υπουργό
Ακούγεται παράξενο αλλά είναι αληθινό: μήνυση εναντίον του υπουργού Πολιτισμού της Τσεχίας κατέθεσε, διαβάζω, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της χώρας κατηγορώντας τον για κακοδιαχείριση, αλλά και για ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά του συνόλου. Προκειμένου μάλιστα οι μουσικοί να δείξουν την αποφασιστικότητά τους δήλωσαν ότι θα απέχουν από τις εντός συνόρων υποχρεώσεις της Ορχήστρας, γεγονός που απειλεί να «τορπιλίσει» και αυτό ακόμη το Εαρινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής της Πράγας.

Η ιστορία έχει ως εξής: ο νυν υπουργός Πολιτισμού της Τσεχίας Βάτσλαβ Ριντλμπάουχ στο πρόσφατο παρελθόν διετέλεσε διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της χώρας. Από τη νέα του θέση λοιπόν απέλυσε τον διάδοχό του στην Ορχήστρα Βλαντίμιρ Νταργιάνιν χρεώνοντάς του κακοδιαχείριση. Οι μουσικοί από την άλλη στέκονται στο πλευρό τού νέου διευθυντή και θεωρούν ότι τα οικονομικά προβλήματα προέκυψαν και γιγαντώθηκαν στη διάρκεια της θητείας τού νυν υπουργού, ο οποίος βρέθηκε στο «τιμόνι» της Ορχήστρας κατά το διάστημα 2001-2009. «Μέχρι το υπουργείο να κάνει δεκτά τα αιτήματά μας και να επαναφέρει τον Νταργιάνιν στη θέση τουθα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες μας με όποιον τρόπο κρίνουμε σκόπιμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ορχήστρας, η οποία, ας σημειωθεί, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.

Υπουργός εγκαλεί διευθυντή
Οι μουσικοί ζητούν από τον υπουργό να δώσει την ευκαιρία και τον χρόνο στον νέο διευθυντή να αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι επί των ημερών του Ριντλμπάουχ- και όχι στο σύντομο διάστημα που είναι επικεφαλής ο Νταργιάνιν- κατασπαταλήθηκαν ποσά τα οποία έπρεπε να έχουν διαφυλαχτεί ως καταπίστευμα για την Ορχήστρα. Από την πλευρά του ο υπουργός εξέφρασε διαφορετικές απόψεις. Ο νέος διευθυντής, είπε, αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Δυστυχώςο άνθρωπος αυτός, ο οποίος επελέγη από τον προκάτοχό μου, απεδείχθη πως δεν ήταν ο κατάλληλος» είπε χαρακτηριστικά. «Μπορώ να δώσω διάφορα παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι δεν ακολούθησε τους κανονισμούς.Του ζήτησα τον προϋπολογισμό του 2011, τον ρώτησα για τη μείωση εσόδων και την αύξηση εξόδων που προκύπτει από αυτόν και εκείνος δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει. Μου υποσχέθηκε απλώς ότι θα στείλει τις απαντήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

Διευθυντής θυμάται και κρίνει
Σύμφωνα με τον Νταργιάνιν, αλλά και τους υποστηρικτές του στην Ορχήστρα, η όλη ιστορία θυμίζει τη δεκαετία του 1950 και συνιστά παραβίαση όχι μόνον της πολιτικής κουλτούρας αλλά και των κανόνων της καλής συμπεριφοράς και της αξιοπρέπειας. Και ενώ ο καβγάς καλά κρατεί, οι μόνοι που παραμένουν ψύχραιμοι είναι οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Εαρινού Φεστιβάλ Μουσικής. «Τα συμβόλαια έχουν ήδη υπογραφεί » λένε «και είμαστε σίγουροι πως η Ορχήστρα θα φερθεί με επαγγελματισμό».

itoyla@tovima.gr