Οι αλιευτικές χώρες επιμένουν σε μια «διαστροφική» πολιτική επιδοτήσεων που στέλνει όλο και περισσότερα σκάφη να μαζεύουν όλο και λιγότερα ψάρια. Αν αυτό συνεχιστεί «θα ξεμείνουμε από ψάρια σε 40 χρόνια» προειδοποιεί έκθεση του ΟΗΕ.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα αλιευτικά αποθέματα περιλαμβάνονται στην έκθεση «Πράσινη Οικονομία» που θα εκδόσει αργότερα φέτος το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP). Τα πρώτα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, αναφέρει το AFP.

Τα αλιευτικά αποθέματα έχουν ήδη καταρρεύσει για το 30% των ειδών αλιευόμενων ψαριών, που σημαίνει ότι η παραγωγή έχει πέσει κάτω από το 10% της αρχικής απόδοσης. Σήμερα, μόνο το ένα τέταρτο των πληθυσμών αλιευόμενων ψαριών -κυρίως τα φθηνότερα ήδη με μικρή ζήτηση- παραμένουν σε υγιή επίπεδα.

Χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, τα αποθέματα ουσιαστικά όλων των αλιευόμενων ψαριών θα έχουν καταρρεύσει έως το 2050, καταλήγει η έρευνα.

Οι ειδικοί του UNEP επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη στις κυβερνήσεις που παρέχουν επιδοτήσεις στους αλιείς. Το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις φτάνουν τα 28 δισ. δολάρια το χρόνο, τη στιγμή που η αξία των αλιευμάτων δεν ξεπερνά τα 85 δισ. είναι πραγματικά «διαστροφικό» σχολίασε ο Πάβαν Σκούκντεβ, επικεφαλής της πρωτοβουλίας της Πράσινης Οικονομίας στο UNEP.

«Αν οι διάφορες εκτιμήσεις που δεχόμαστε επαληθευτούν, τότε 40 χρόνια από σήμερα θα ξεμείνουμε από ψάρια» προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του UNEP Ακίμ Στάινερ δήλωσε ότι η ανθρωπότητα «ξοδεύει το ίδιο το φυσικό κεφάλαιο» από το οποίο ζει.

Οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ έρχονται στον απόηχο μιας σημαντικής αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την προστασία των ψαριών στους ωκεανούς: οι πιέσεις της Ιαπωνίας και άλλων αλευτικών χωρώ εμπόδισαν το Μάρτιο την επιβολή μορατόριουμ στο εμπόριο του σπάνιου αλλά πανάκριβου ερυθρού τόνου.