Η αρχαιοκαπηλία είναι ένα έγκλημα που δεν περνάει στη χώρα μας και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, δήλωσεσήμερα Τρίτη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη Τύπου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή τη σύλληψη δύο αρχαιοκαπήλων στην Κόρινθο.

Ο κ. Γερουλάνος μαζί με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Λευτέρη Οικονόμου παρουσίασε τους δύο κούρους, τους οποίους προσπάθησαν να πωλήσουν οι αρχαιοκάπηλοι. Τα αγάλματα εντοπίστηκαν πριν από λίγες ημέρες σε περιοχή της Κορινθίας.

Πρόκειται για μοναδικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής που χρονολογούνται προς το τέλος του 6ου αιώνα π.Χ.

Ο ένας έχει ύψος 1,82 μέτρα και ο δεύτερος είναι λίγο μικρότερος, με ύψος 1,78 μέτρα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ένα από τα στοιχεία της μοναδικότητάς τους είναι ότι πρόκειται για δύο πανομοιότυπα έργα με κοινά χαρακτηριστικά προσώπου. Φέρουν φθορές από σκαπτικό μηχάνημα και οι επιφάνειες μαρτυρούν ότι τα σπασίματα είναι πρόσφατα.

Σύμφωνα με το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής συνελήφθησαν δύο αγρότες ηλικίας 42 και 48 ετών, ενώ αναζητείται και τρίτος συνεργός τους, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης.

Οι συλλήψεις των δύο ατόμων έγιναν σε σημείο της περιοχής της Κορινθίας, όπου γινόταν φορτοεκφόρτωση των αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, και τα δύο αγάλματα προέρχονται από την περιοχή της αρχαίας Τενέας, νότια της Κορινθίας, μια περιοχή που η ακριβής θέση της δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Τα αγάλματα βρίσκονται προς φύλαξη και εκτίμηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής κ. Νικόπουλος, τα δύο αγάλματα ήταν προς πώληση στην τιμή των 10 εκατ. ευρώ.