Προβλήματα δυσλειτουργίας της δημόσιας διοίκησης άρχισαν να παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, λόγω απροθυμίας πολλών δημοσίων υπαλλήλων να εκτελέσουν πλήρως τα καθήκοντά τους, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές μισθών που τους έγιναν. Εχουν εντοπισθεί αυξημένες περιπτώσεις αδειών για λόγους υγείας, ενώ τελευταίως εμφανίστηκαν και άδειες από την εργασία για ψυχολογικούς λόγους, όπως συνέβη προσφάτως με τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας βεβαίωσε μιλώντας χθες στο «Βήμα» τα προβλήματα αυτά, λέγοντας ότι ορισμένοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων έχουν υιοθετήσει πολύ αργούς ρυθμούς στην άσκηση των καθηκόντων τους, μετέχοντας σε ένα είδος «λευκής απεργίας». Οι υπάλληλοι αυτοί διαμαρτύρονται για την περικοπή του μισθού, των επιδομάτων τους, αλλά και των υπερωριών τους, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν αυτοί την ευθύνη των άλλων. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα με ψυχραιμία και κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση» είπε ο κ. Ρέππας.

Την ίδια ώρα ο κατ΄ εξοχήν αρμόδιος για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούσης βεβαιώνει ότι υπάρχουν κρούσματα «λευκής απεργίας από μερικούς δημοσίους υπαλλήλους», τα οποία ωστόσο αντιμετωπίζονται και υπενθυμίζει προς όλους τους υπαλλήλους ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων όποιος υπάλληλος διαπιστωθεί ότι αδικαιολογήτως δεν ασκεί τα καθήκοντά του θα παραπέμπεται για τα περαιτέρω στο πειθαρχικό.

Χθες, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, άρχισε και η 48ωρη απεργία στα ΚΕΠ, με διαμαρτυρίες υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά για περικοπές επιδομάτων, για καθυστερήσεις στις προσλήψεις κτλ.: «Στην ουσία πρόκειται για ένα κλειστό επάγγελμα που έσπασε» ανέφερε η ηγεσία του υπουργείου, σχολιάζοντας την απεργία. Ο κ. Ραγκούσης ωστόσο αναφέρει ότι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων, παρά τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους, εργάζεται σκληρά.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου η υπουργός κυρία Κατερίνα Μπατζελή έχει διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι στο υπουργείο της δεν τηρούν πλέον το ωράριο εργασίας: «Ορισμένοι έρχονται στις 10 και φεύγουν στις 3 το απόγευμα, ενώ κανονικά έπρεπε να βρίσκονται στην εργασία τους από τις 7 το πρωί. Ουδείς θέλει να εργασθεί υπερωριακώς» λέει συγκεκριμένα και αναφέρει ότι ήδη έγινε μία απεργία από τους γεωπόνους: «Στις 3 η ώρα ψάχνουμε υπαλλήλους και ελάχιστους βρίσκουμε» σημειώνει και αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στον Οργανισμό Πληρωμών Αγροτικών Επιδοτήσεων ο πρόεδρος κ. Θ. Καπρέλης ζήτησε από τους υπαλλήλους να έχουν ευρωπαϊκό ωράριο. Δηλαδή να προσέρχονται στην εργασία τους στις 9.30 το πρωί και να αποχωρούν στις 5 το απόγευμα. Οι υπάλληλοι έχουν ξεσηκωθεί, απειλούν με στάσεις εργασίας.

Σ το υπουργείο Υγείας το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Οι υπάλληλοι δεν κάνουν λευκή απεργία. Προτιμούν, αντί λευκής απεργίας να υποβάλλουν κατά δεκάδες αιτήσεις για συνταξιοδότηση: «Το θέμα είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν υποβάλει αιτήσεις για συνταξιοδότηση συμπεριλαμβάνονται και διευθυντέςμε πείρα και γνώση του αντικειμένου τους και όταν φεύγουν το κενό είναι δύσκολο να αναπληρωθεί» λέει η υπουργός κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία αποκαλύπτει ένα επιπλέον πρόβλημα: «Εκατοντάδες αιτήσεις για συνταξιοδότηση νοσηλευτικού προσωπικού. Τώρα θα προσλάβουμε καινούργιες νοσηλεύτριες και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα κενά από αυτές που φεύγουν»λέει.

Στο υπουργείο Εργασίας, όπως βεβαιώνει ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος, «οι υπάλληλοι βρίσκονται στα κάγκελα γιατί δεν τους εγκρίνεται η μειωμένη συμμετοχή τους σε επιτροπές». Ακόμη για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου μετείχαν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.