Στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι η ατζέντα του θα μπορούσε να διευρυνθεί, αλλά ο βασικός του ρόλος θα παραμείνει και θα αφορά στην ισορροπία χρεών και ελλειμμάτων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μέρος της απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο περιβάλλον, με τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τους προέδρους της Παραγουάης, του Εκουαδόρ και της Κόστα Ρίκα.

Το βράδυ της Δευτέρας, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η ισπανική προεδρία, είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με την Αγκελα Μέρκελ, τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Συνάντηση με Γκρούεφσκι

Στην άτυπη συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου συζητήθηκε η εκκρεμότητα της ονομασίας και η κατάσταση στις δύο χώρες. Έγινε λόγος για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ, καθώς και κατά πόσο τα θέματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών εξέφρασαν την ελπίδα και τη βούληση να διευθετηθεί το ζητήμα το συντομότερο δυνατόν. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στις διαπραγματεύσεις και την ετοιμότητά τους για περαιτέρω απευθείας συναντήσεις, καθώς και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Επιπλέον, οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Παπανδρέου αναφέρθηκαν στις προοπτικές της περιοχής και την ανάγκη ενσωμάτωσής της στην ΕΕ.

Από το γραφείο του κ. Γκρούεφσκι ανέφεραν ότι η συνάντηση ήταν «αυθόρμητη» και τη χαρακτήρισαν «εγκάρδια». Οι αποστολές της Ελλάδας και της ΠΔΓΜ διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, στη Μαδρίτη.