Oι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με τους Αφγανούς και τους διεθνείς εταίρους τους, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδος, προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν που θα προάγει την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία τόσο για τον λαό του όσο και για την περιοχή και θα χρησιμεύει ταυτόχρονα ως ανάχωμα παρά ως ασφαλές καταφύγιο για την Αλ Κάιντα και άλλες βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες που συνιστούν απειλή για όλους μας. Η πρόοδος που συντελείται στο Αφγανιστάν σήμερα είναι πραγματική αλλά δεν παύει να είναι εύθραυστη. Θα μας πάρει χρόνο και επιμονή έως ότου παγιώσουμε τα κέρδη που έχουμε πετύχει ως σήμερα και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η στρατηγική μας για την επίτευξη αυτού του στόχου περνά μέσα από μακροπρόθεσμη και βαθιά συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. Η επιτυχία εξακολουθεί να έχει τεράστια σημασία τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Ελλάδα.

Για τους λόγους αυτούς η επίσκεψη του αφγανού προέδρου κ. Καρζάι που έγινε στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα είχε μεγάλη σημασία. Μας δόθηκε η ευκαιρία όχι μόνο να μιλήσουμε για τρέχουσες υποθέσεις που αφορούν κυρίως τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις ασφαλείας, αλλά και να συνεργαστούμε με τον αφγανό πρόεδρο και το επιτελείο του προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία που εστιάζεται στο κοινό μας όραμα για την κυριαρχία του Αφγανιστάν, περισσότερη ασφάλεια, δημοκρατική ανάπτυξη και δημιουργία θεσμών, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, και τον εξαιρετικά θετικό ρόλο που το Αφγανιστάν μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή.

Συνεργαζόμαστε όλο και πιο στενά με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ώστε αυτές να εξακολουθήσουν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας τους. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στο Ταλίν πρόσφατα να αναπτύξουν από κοινού με το Αφγανιστάν ένα κοινά αποδεκτό μεταβατικό πλαίσιο ασφαλείας, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος Καρζάι είπε ότι είναι αποφασισμένος να δει τις Αφγανικές Δυνάμεις Εθνικής Ασφάλειας να πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων σε περιοχές του Αφγανιστάν που είναι ακόμη ανασφαλείς και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ασφάλεια των περιοχών αυτών. Συμφώνησε επίσης με τον πρόεδρο Ομπάμα στην ανάγκη για συνεχή διεθνή στρατιωτική βοήθεια με στόχο την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων.

Είναι γνωστό ότι το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρχει δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για συνεχή παροχή βοήθειας στον λαό του Αφγανιστάν προκειμένου να δημιουργήσουν την κοινωνία των πολιτών τους. Οι σημερινές μας προτεραιότητες μεταξύ άλλων στοχεύουν στην ανάπτυξη ικανότητας από πλευράς της αφγανικής κυβέρνησης να μπορεί να προσφέρει ουσιώδεις υπηρεσίες στον λαό της και να μπορούμε ακόμα να προσφέρουμε βοήθεια σε διάφορα αστικά κέντρα που κατοικούνται από Αφγανούς και που απειλούνται από τους Ταλιμπάν. Η παροχή βοήθειας από την πλευρά της Ελλάδος έχει ζωτική σημασία. Η ελληνική υποστήριξη σε προγράμματα όπως η επέκταση του συστήματος υδροδότησης της Καμπούλ και σε διάφορα άλλα προγράμματα που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των Αφγανών σε κοινοτικό επίπεδο έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση καλύτερης ζωής και έχει αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας του αφγανικού λαού.

Ολα αυτά είναι μόνο η αρχή ενός μακρού δρόμου στον οποίο πρέπει να αντέξουμε και να κυριαρχήσουμε. Τον προσεχή Ιούλιο η διεθνής κοινότητα θα πραγματοποιήσει τη Διάσκεψη της Καμπούλ.

Προσβλέπουμε να συναντηθούμε και με άλλους δωρητές από ολόκληρο τον κόσμο και να συζητήσουμε μαζί τους συγκεκριμένους τρόπους μέσω των οποίων συγκεκριμένα σχέδια της κυβέρνησης του Αφγανιστάν μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να επιταχυνθούν οι προσπάθειές της για να προσφέρει στους αφγανούς πολίτες οικονομικές ευκαιρίες, ασφάλεια και καλή διακυβέρνηση.

Η σταθερότητα στο Αφγανιστάν είναι συνώνυμη με τη σταθερότητα του κόσμου. Ενα ασφαλές Αφγανιστάν όχι μόνο εξαφανίζει το καταφύγιο εκείνων που φιλοδοξούν να μας βλάψουν και αντιτίθενται στις δημοκρατικές δομές και αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά θα ενθαρρύνει και χιλιάδες Αφγανούς να επιστρέψουν στις εστίες τους και να συνεισφέρουν στην πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ενα κυρίαρχο, σταθερό, ασφαλές, ειρηνικό και οικονομικά βιώσιμο Αφγανιστάν που θα έχει φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές του και τις χώρες της περιοχής έχει ζωτική σημασία για την περιφερειακή ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα.

Ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ είναι πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα.