Το κατάλληλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, ώστε να να μειωθούν τα ελλείμματα, χωρίς, όμως, να υπονομευθεί η ασθενής οικονομική ανάκαμψη, αναζητούν, σήμερτα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες, ενώ στις αγορές εντείνονται οι ανησυχίες για παρατεταμένη ύφεση, με το ευρώ να υποχωρεί κοντά σε χαμηλό τετραετίας.
Στο επίκεντρο του Eurogroup τη Δευτέρα και του Ecofinσήμερα είναι οι πιέσεις τηςκυβέρνησης Μέρκελ προς τους εταίρους στην ευρωζώνη να αναλάβουν συνταγματικές δεσμεύσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον έλεγχο των ελλειμμάτων.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει εντάξει από το 2009 νόμο ο οποίος την υποχρεώνει μετά το 2016 να διατηρεί το έλλειμμα κάτω από το 0,35% του ΑΕΠ, ενώ «απαγορεύονται» τα ελλείμματα στα κρατίδια από το 2020 και μετά.
Σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, από το 2011 έως το 2016 το έλλειμμα πρέπει να μειώνεται κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως.
Η γαλλική κυβέρνηση φέρεται να μην έχει αντιρρήσεις ως προς την ιδέα της κοινής εφαρμογής κανόνων για την τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χωρίς αυτοί οι κανόνες να είναι υποχρεωτικοί.
Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία μάλλον δεν ενθουσιάζονται με αυτές τις προτάσεις, τις οποίες υποστήριξε ανοικτά μόνο ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
Ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων,Όλι Ρεν,προσπάθησε να περιορίσει τις ανησυχίες των αγορών ότι τα σκληρά μέτρα λιτότηταςπου προωθούνται στην ευρωζώνη θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ.
Όπως είπε, επιπρόσθετες περικοπές των ελλειμμάτων θα ζητηθούν μόνο σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ δεν θα γίνουν σε αλλαγές σε χώρες όπως η Γερμανία.
Ωστόσο, η Γερμανία καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε,σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «El Pais», ότι τα μέτρα λιτότητας δεν είναι μόνο για χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά θα έπρεπε να εφαρμοστούν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
«Οι χώρες που δεν είναι στο επίκεντρο των χρηματοοικονομικών αγορών, όπως η Γερμανία και, σύμφωνα με ό,τι μου έχει πει ο πρόεδρος Σαρκοζί, η Γαλλία, επίσης θα έπρεπε να πάρουν μέτρα», ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότιπακέτο διάσωσης της Ελλάδας έδειξε ότι «η Ευρώπη είναι σε θέση να αντιδράσει όταν χρειαστεί».
Η δήλωση της ότι η Ευρώπη «απλώς κερδίζει χρόνο» με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης και ότιοι χώρες της ευρωζώνης «εξέθρεψαν οι ίδιες» την κερδοσκοπία λόγω των υψηλών ελλειμμάτων τους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις επιπτώσεις που θα έχουν τόσο οι δηλώσεις της Μέρκελ όσο και αυτές του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δήλωσε ότι οι αγορές βρίσκονται «στη δυσκολότερη κατάστασή τους μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Πέρα από τις δηλώσεις του κ. Τρισέ, τις οποίες εγκρίνω, νομίζω ότι κάποιοι θα έκαναν καλύτερα να σκέφτονται πριν μιλήσουν» σημείωσε. «Εάν δηλαδή ενδιαφέρονται για τις αγορές, για την κατάσταση των απλών ανθρώπων στην Ευρώπη -γιατί για αυτούς πρόκειται- θα ήταν καλύτερο μερικές φορές να σιωπούν» πρόσθεσε, αναφερόμενος σαφώς στη Γερμανίδα καγκελάριο.