Την υποστήριξή του στο αμφιλεγόμενο σχέδιο που προβλέπει ότι απότο 2011 όλοι οι προϋπολογισμοί των χωρών-μελών της ΕΕ θα κατατίθενται προς εξέταση στηνΚομισιόν, πριν κατατεθούν στα ίδια τα Κοινοβούλια των χωρών, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χθες, ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε την πρότασή αυτή «ποιοτική», εκτιμώντας πως «όλες οι αποφάσεις της Κομισιόν κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση».

«Δεν τίθεται ζήτημα να καταφέρουμε κάποιο πλήγμα στην εξουσία που έχουν τα εθνικά Κοινοβούλια στον προϋπολογισμό, αλλά θέλουμε οι υπουργοί Οικονομικών να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους» εκ των προτέρων για τις διαφορές στους προϋπολογισμούς, τόνισε.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τα εθνικά Κοινοβούλια να δύνανται να λάβουν τις αποφάσεις τους γνωρίζοντας τα αίτια», γνωρίζοντας ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποφάσεών τους στις άλλες χώρες, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Για τον πρόεδρο του Eurogroup, «η Κομισιόν δεν προτίθεται να γίνει η δασκάλα των στρατηγικών προϋπολογισμού των χωρών- μελών, αλλά τα κράτη-μέλη θα υπόκεινται σε μία εξέταση αμφισβήτησης, αντιλογίας» από τις άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε, επίσης, πως το ευρώ είναι ένα «αξιόπιστο νόμισμα», ενώ αναφερόμενος στα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, τα χαρακτήρισε «θαρραλέα», επισημαίνοντας ότι «υποδεικνύουν μία κατεύθυνση προς τη συμμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία μας ικανοποιεί πλήρως».