Αλλαγές
Οι κκ. Αρ. Ξενόφως, διευθύνων σύμβουλος της ΕFG ΑΕΔΑΚ και πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, ο κ. Μιχ. Καραμανώφ, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, και η κυρία Βασιλική Ζάκκα, υποδιευθύντρια στη διεύθυνση Ελέγχου Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

* * *
Στο νέο διοικητικό συμβούλιο που εξελέγη χθες από τη γενική συνέλευση του ΧΑ πρόεδρος παραμένει ο κ. Σπ. Καπράλος (σκίτσο), αντιπρόεδρος ο κ. Σωκρ. Λαζαρίδης, ενώ ως μέλη παρέμειναν οι κκ. Π. Δράκος και Ελ. Κούρταλης .

Προεόρτια
Την ύφεση της ελληνικής οικονομίας άρχισαν πλέον να τη «νιώθουν» και οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, που πρωταγωνιστούν στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται. Η περίπτωση της Νestle είναι απολύτως ενδεικτική των τάσεων που επικράτησαν το 2009, αλλά και όσων πρόκειται να συμβούν στην ελληνική αγορά.

* * *
Πέρυσι, λοιπόν, οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ έναντι του 2008, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,6% του τζίρου της. Δηλαδή από 378,2 εκατ. ευρώ σε 368,1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και τα κέρδη της, που μειώθηκαν κατά περίπου 16 εκατ. ευρώ, από 91 εκατ. ευρώ το 2008 σε 75 εκατ. ευρώ το 2009.

* * *
Κατά τα φαινόμενα η προαναφερόμενη εξέλιξη οφείλεται, πρώτον, στον περιορισμό της κατανάλωσης και στη στροφή όλο και περισσότερων καταναλωτών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι φθηνότερα και τούτο παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώνει η εταιρεία, «οι τιμές των πρώτων υλών ήταν σε γενικές γραμμές σταθερές και η εταιρεία μας επωφελήθηκε από το αδύναμο δολάριο έναντι του ευρώ για τις αγορές πρώτης ύλης καφέ».

* * *
Και όλα αυτά δεν αποτελούν παρά τα «προεόρτια» όσων πρόκειται να συμβούν εφέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια…

Εκτιμήσεις
Πρόβλεψη για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους έκανε χθες το ΙΟΒΕ, σε μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή και πρώην γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Ν. Καραβίτη. Σύμφωνα με τη μελέτη, το σημείο καμπής για το χρέος είναι το 2011 και το 2012 όπου θα ανέλθει σε 134% του ΑΕΠ αλλά θα σταθεροποιηθεί εκεί και κατόπιν θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

* * *
Στη διαδικασία αποκλιμάκωσης του χρέους εκτιμά ότι θα υπάρξουν δύο προοπτικές. Η πρώτη: εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι κατά 1% χειρότερος από τον αρχικό υπολογισμό, τότε το χρέος το 2020 θα φθάσει το 122,6%. Η δεύτερη: εφόσον η ανάπτυξη της οικονομίας είναι κατά 1% υψηλότερη κάθε χρόνο, τότε το 2020 το χρέος θα υποχωρήσει σε 113,4%. Ιδωμεν…

Αντίκτυπο
Η ανοδική πορεία των τιμών του σιδήρου- διπλασιάστηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με τις αρχές του έτους- θα επηρεάσει θετικά τη βιομηχανία χάλυβα την τριετία 2010-2012 αλλά θα επιφέρει ταυτόχρονα αύξηση του κόστους στις κατασκευαστικές εταιρείες.

* * *
Σε σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αυξήσει κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το περιθώριο μεικτού κέρδους της βιομηχανίας χάλυβα (σε 17% το 2010-2012 από 14% το 2009), ενώ θα περικόψει 1,5 ποσοστιαίες μονάδες από το περιθώριο μεικτού κέρδους του κλάδου κατασκευών (σε 7% το 2010-2012 από 8,5% το 2009) καθώς αποτελεί σημαντικό μέρος του κόστους παραγωγής (5%-10%).