Στη θέσπισηρυθμιστικού πλαισίου για τα ασφάλιστρα κινδύνου ειδικά, αλλά και νέων κανονισμώνγια τις συναλλαγές παραγώγωνγενικότερα αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα οικονομικών υποθέσεων κ. Μισέλ Μπαρνιέ δεν αποκλείεται οι νέοι κανονισμοί να προβλέπουν πρόστιμα σε περιπτώσεις κατάχρησης αγοράς.

Συγκεκριμένα, οκ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι προτίθεται να καταρτίσει ξεχωριστό κανονισμό ο οποίος θα ρυθμίζει ειδικά τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit default swaps), είδος ασφάλισης κατά του ενδεχόμενου πτώχευσης, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε εξαιρετικά προσοδοφόρα επιχείρηση για τους traders. Ο ευρωπαίος Επίτροπος ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την υποχρεωτική καταγραφή των ασφαλίστρων κινδύνου.

Δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους για το ζήτημα των ασφαλίστρων κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι τα cdsγια τα ελληνικά ομόλογα αύξησαν τις πιέσεις σε μία μικρή και εύθραυστη χώρα, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν στην πτώχευση της Ελλάδας.