ΟΞΥΝΕΤΑΙ ημέρα με την ημέρα ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούν να πρωτοστατήσουν στο αντικυβερνητικό μέτωπο, μετά την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. ΗΑλέκα Παπαρήγα
και ο Αλ. Τσίπραςέχουν καταφύγει εντός και εκτός Βουλής σε διατυπώσεις που προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση που κλιμακώθηκαν μετά την άρνηση των δύο κομμάτων της Αριστεράς να παραστούν στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

«Δίκιο είναι το δίκιο του εργάτη και όχι του κεφαλαιοκράτη» , «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων», «αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς», «λαϊκή εξουσία» . Το ΚΚΕ που μιλάει για την εργατική τάξη, την ταξική συνείδηση και τους ταξικούς αγώνες προκαλεί αντιδράσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του, όχι όμως πλέον με την αιτίαση ότι έχει «ξύλινο λόγο», αλλά για την «επιθετική» ορολογία του και το «διχαστικό» περιεχόμενό της. «Εμείς παλεύουμε για να διαμορφωθεί μια λαϊκή πλειοψηφία η οποία θα έχει πειστεί μέσα από την ίδια της την πείρα ότι αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει, πρέπει να ανατραπεί» είπε την προηγούμενη εβδομάδα σε ομιλία της στα ΤΕΙ της Αθήνας η κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Δυναμικές είναι και οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, της συνδικαλιστικής οργάνωσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ, το οποίο κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε πριν από δέκα ημέρες να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό που είχε σχηματιστεί γύρω από τη Βουλή, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της προπερασμένης Τετάρτης, την τραγική κατάληξη με τους τρεις νεκρούς, αλλά και τη στοχοποίηση του ΚΚΕ για τα επεισόδια που έγιναν έξω από το Κοινοβούλιο, ο Περισσός καταγγέλλει προβοκάτσιες που στοχεύουν στη δυσφήμηση του «οργανωμένου λαϊκού κινήματος» και στο χτύπημα του δικαιώματος «στις λαϊκές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις».

Η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ του ΚΚΕ και της κυβέρνησης άρχισε να αποκλιμακώνεται μόνο μετά την πρωτοβουλία της κυρίας Παπαρήγα να επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ώστε να απομονωθούν ταραχοποιά στοιχεία που παρεισφρέουν στις πορείες. Κατακόρυφα ανέβασε την ένταση του αντιπολιτευτικού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε την πόρτα της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ωστόσο προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο να χτυπά τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και να μη φοβίζει τον κόσμο του ΠαΣοΚ που αναζητώντας «εναλλακτική λύση» μπορεί να στραφεί προς τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κ. Αλ. Τσίπρας μίλησε για τις ευθύνες που έχουν ΝΔ και ΠαΣοΚ, λέγοντας ότι συμπορεύονται με το κεφάλαιο. Λίγες ημέρες όμως νωρίτερα θεώρησε χρήσιμο να ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, αλλά και «στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των θεσμικών διαδικασιών, της συνταγματικής νομιμότητας,της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που περιφρονείται». Αυτή η φράση άφησε ανοιχτές ερμηνείες για το ποιοι ήταν οι αποδέκτες της. Διττός ο στόχος, σύμφωνα με στελέχη του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ: προσπάθεια σαφούς διαφοροποίησης από τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με τη νομιμότητα και το Σύνταγμα, και παράλληλα επίθεση στην κυβερνητική πλειοψηφία την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» σχετικά με την τροπολογία που έφερε ο υπουργός Οικονομικώνεπί του νομοσχεδίου που είχε ψηφιστεί για τη συμφωνία με ΕΕ- ΔΝΤ.