Στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο στην οροφή των 65 ετών, που ισχύει σήμερα για τους άνδρες που προσλήφθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 και για τις γυναίκες, θα προχωρήσει η κυβέρνηση με ξεχωριστό νομοσχέδιο το οποίο έχει έτοιμο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η εξίσωση θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το 2011, και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013. Μέσα στην τριετία θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας κατά πέντε χρόνια.

Στην ακραία περίπτωση που μια γυναίκα (ανύπαντρη, χήρα ή διαζευγμένη) είχε προσληφθεί στο Δημόσιο το 1986 και δεν προλαβαίνει εφέτος να βγει στη σύνταξη με 25ετία, διότι δεν έχει συμπληρώσει το 60ό της ηλικίας, θα αναγκαστεί να παραμείνει στην εργασία έξι χρόνια ακόμη, ώσπου να συμπληρώσει το 65ό της ηλικίας.

Βέβαια, για όλες τις γυναίκες που συμπληρώνουν 35 χρόνια εργασίας στο Δημόσιο θα ισχύει ό,τι και για τους άνδρες, δηλαδή η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας από το 58ο στο 60ό έτος της ηλικίας.

Για τις γυναίκες που έχουν προσληφθεί προ του 1983 και ήδη συμπληρώνουν 27 χρόνια εργασίας (δηλαδή έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης) είναι προφανές ότι μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους, αφού για αυτές τις κατηγορίες δεν θα ισχύσουν οι αλλαγές.

Τουλάχιστον έτσι δεσμεύθηκε η κυβέρνηση με τη σχετική τροπολογία που κατάθεσε στον νόμο με την υλοποίηση των μέτρων του ΔΝΤ, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο. Μόνο το τελευταίο τετράμηνο υποβλήθηκαν πάνω από 15.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός συνταξιοδοτηθέντων πολιτικών υπαλλήλων να φθάσει στις 220.000 (από 204.000 που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο με την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Για τις μητέρες θα ισχύσει ό,τι προβλέπει ο νόμος Πετραλιά, δηλαδή ό,τι θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα. Συνολικά από το Δημόσιο συνταξιοδοτούνται σήμερα 420.000 άτομα (πολιτικοί συνταξιούχοι, στρατιωτικοί, αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης, κληρικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ).

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ ζήτησε να καταργηθούν οι συντάξεις αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (24.900 περιπτώσεις) αλλά πείστηκε να μην κοπούν, καθώς είναι πολύ χαμηλές, στην ουσία πρόκειται για προνοιακά επιδόματα, και αφορούν πλέον υπερηλίκους.

Στην ουσία φθάνουμε στο τέλος της καταβολής συντάξεων από το Δημόσιο, καθώς, όπως προβλέπει ο νόμος, από το 2013 όλοι οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Επίσης, προβλέπεται να καταργηθούν τα επικουρικά ταμεία τους (ΤΕΑΔΥ και Μετοχικό Ταμείο) καθώς θα περάσουν στο ΕΤΑΜ.