Καθισμένη μπροστά σε μια οθόνη, σχεδόν αγνώριστη, σε γκροπλαν, ημίγυμνη, αρθρώνει ακατανόητες λέξεις. Σαν παραληρηματική ηρωίδα της Σάρα Κέιν, η Ιζαμπέλ Υπέρ υποδύεται την, κατά Βαρλικόφσκι, Βlanche Dubois της παράστασης «Ενα λεωφρείο»- που βασίζεται στο «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Γουίλιαμς…

* * *
Σε μια παραγωγή που δίχασε κοινό και κριτικούς- παίχθηκε την περασμένη άνοιξη στο Παρίσιθα δούμε τη σπουδαία γαλλίδα ηθοποιό αρχές Ιουλίου στην Αθήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260). Εχει προηγηθεί η έλευσή της με το «Κουαρτέτο» από τον Ρόμπερτ Γουίλσον.

* * *
Η φωτογραφία δίνει μια πρόγευση… tramway!

* * *

Μετά την ενδιαφέρουσα «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» που μας παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο Γουίλσον, ο μονόλογος του Σάμιουελ Μπέκετ φαίνεται ότι θα επανέλθει την προσεχή χρονιά στο θέατρο Μεταξουργείο, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη…

* * *
Εκεί θα επαναληφθεί και το «Μαράν Αθά» με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη, ενώ η Αννα Βαγενά θα κάνει τον μονόλογο του «Θεσσαλικού της θεάτρου»… Οσο για το «Γάλα», θα περιοδεύσει το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα- εντός και εκτός Αττικής.

* * *
Από ό,τι φαίνεται, το λουκέτο στο ΕΚΕΘΕΧ ακούστηκε περισσότερο από τη διετή δράση του- όποια κι αν ήταν αυτή. Και επειδή, εκτός από το θέατρο, και ο χορός είχε το μερίδιό του στις δραστηριότητες του Κέντρου, με ενημέρωσαν ότι, εκτός από τη χαρτογράφηση στο θέατρο, έγινε καταγραφή και της σημερινής χορευτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα- από τους Χρήστο Πολυμενάκο και Βασίλη Κουτσαβλή.

* * *
Παράλληλα, και αυτό έχει πραγματικά ενδιαφέρον, έγινε χαρτογράφηση θεατρικών και χορευτικών ομάδων ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)- από τον Βασίλη Μπουλουγούρη.

* * *
Αλήθεια, τι θα απογίνουν όλα αυτά;

* * *
Οποιοδήποτε υλικό έχει μπει σε τάξη αξίζει να διατηρηθεί και να δώσει τη σκυτάλη… Για να δούμε! * * *
Πληροφορίες πάντως θέλουν το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρεί σε επιχορηγήσεις (για τη σεζόν που έληξε) βασισμένες στις υπάρχουσες εισηγήσεις- μόλις βρει τα λεφτά.

* * *
Για τη συνέχεια έρχεται το «Μητρώο»…

* * *
Εστω και με καθυστέρηση έγινε η συνάντηση ανάμεσα στον Παύλο Γερουλάνο και στον Γιάννη Χουβαρδά, την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, και ανανεώθηκε η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή. * * *
Προϋπολογισμός 8,1 εκατ. ευρώ ετησίως (από 9 εκατ. ευρώ), έμφαση στην ελληνικότητα και στους νέους δημιουργούς και μια δέσμευση από τον υπουργό Πολιτισμού για συχνότερη επικοινωνία…

* * *
Αλήθεια, ποιος τους εμπόδιζε, ως τώρα;

* * *
Θετική εξέλιξη μια που κανένας καλλιτεχνικός διευθυντής δεν μπορεί να παρουσιάσει το όραμά του μέσα στην πρώτη τριετία- μια τριετία «μαθητείας»- και να δώσει το στίγμα του. Κι αν η οικονομική κρίση στερεί από το Εθνικό μεγαλύτερα κονδύλια, η κατάσταση δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια.

* * *
Την Τρίτη ξεκινά το αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα, από τον Γιάννη Μπέζο, στο θέατρο Κιβωτός…

myrto@dolnet.gr