ΤΟΥΣ τελευταίους μήνες η μανία που έχει καταλάβει όσους περιηγούνται στις ψηφιακές λεωφόρους του Διαδικτύου είναι η συμμετοχή στην ιστοσελίδα
Chatroulette. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες επισκέπτονται καθημερινά την ιστοσελίδα που έκανε την εμφάνισή της μόλις πριν από έξι
μήνες. Η εφαρμογή που σχεδίασε ένας ρώσος πιτσιρικάς αποδεικνύεται μία από τις πιο εθιστικές συνήθειες στον κυβερνοχώρο.

Η Chatroulette είναι δημιούργημα του Αντρέι Τερνόφσκι, ενός 18χρονου Ρώσου που έμαθε αγγλικά κάνοντας chat στο Ιnternet. Οπως δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό «Νew Υorker», το πάθος του είναι να συνομιλεί με ανθρώπους και να «εξερευνά διαφορετικές κουλτούρες». Του πήρε μόνο τρεις ημέρες το περασμένο καλοκαίρι για να γράψει τον βασικό κώδικα για την ιστοσελίδα. Επιθυμία του ήταν να φέρει τον χρήστη σε επαφή με ανθρώπους που δεν επρόκειτο να συναντήσει και να ξαναδεί ποτέ. Ούτε καν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγους μήνες αργότερα η ιστοσελίδα αυτή θα γινόταν η πιο συζητημένη νέα ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αντρέι άλλωστε δεν είναι συνηθισμένος ρώσος μαθητής. Πηγαίνει ελάχιστα πια στο σχολείο και κινδυνεύει να αποβληθεί λόγω πολλών απουσιών. Αυτό όμως δεν τον ενδιαφέρει. «Το Ιnternet είναι ο κόσμος μου» εξηγεί. «Συνδέει τη Μόσχα με τη Δύση». Οι αριθμοί εξάλλου μιλούν από μόνοι τους: τους τελευταίους τρεις μήνες περισσότεροι από 48 εκατ. διαφορετικοί χρήστες έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα.

Ο χρήστης που επισκέπτεται την Chatroulette βλέπει στη δεξιά πλευρά της οθόνης ένα λευκό τετράγωνο που προορίζεται για την ηλεκτρονική συνομιλία. Στην αριστερή πλευρά υπάρχουν δύο τετράγωνα. Στο κάτω ο χρήστης βλέπει τον εαυτό του με τη βοήθεια της web κάμερας που έχει συνδέσει στον υπολογιστή του και στο πάνω βλέπει τον συνομιλητή του, τον οποίο η ιστοσελίδα αποκαλεί «συνεργάτη» (partner). Μόλις εμφανιστεί η εικόνα του «συνεργάτη» μπορεί να συνομιλήσει μαζί του χρησιμοποιώντας τη φωνή του ή το πληκτρολόγιό του. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλει να μιλήσει μαζί του, μπορεί να πατήσει το κουμπάκι με την ένδειξη «next» και η ιστοσελίδα τον φέρνει σε επαφή με τον επόμενο τυχαίο «συνεργάτη». Επειδή όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο επόμενος συνομιλητής, ουδείς μπορεί και να εγγυηθεί για την ποιότητα της συνομιλίας ή για την ψυχική υγεία του «συνεργάτη». Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένα μπαρ στη Νέα Υόρκη διοργανώνουν Chatroulette βραδιές, μουσικά συγκροτήματα προωθούν τους δίσκους τους μέσω της ιστοσελίδας και ο εισαγγελέας του Τέξας προειδοποίησε τους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους την πρόσβαση σε αυτήν.

Από χάκερ, προγραμματιστής
\344 Ο Αντρέι Τερνόφσκι γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1992 στη Μόσχα.

\344 Η μητέρα του Ελένα είναι μαθηματικός με ειδικότητα στις διαφορικές εξι σώσεις στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και ο πατέρας του Βλαντίμιρ είναι καθηγητής Μαθηματικών στο ίδιο πανεπιστήμιο.

\344 Ο παππούς του είχε συνεργαστεί με τον ρώσο φυσικό και αργότερα αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ στον σχεδιασμό πυρηνικών οπλικών συστημάτων.

\344 Σήμερα βρίσκεται στην Καλιφόρνια και συνομιλεί με επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Chatroulette.

\344 Ο Σερβίν Πισεβάρ,ιδρυτής του διαδικτυακού γίγαντα Social Gaming Νetwork τον έχει πάρει υπό την προστασία του.

Αστον Κάτσερ: «Είμαι σοκαρισμένος»

«Είμαι σοκαρισμένος με αυτά που είδε η θετή μου κόρη σε μια πρόσφατη επίσκεψή της στο Chatroulette» δήλωσε πρόσφατα ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Αστον Κάτσερ,πρώην σύζυγος της Ντέμι Μουρ (στη φωτογραφία μαζί),που συμμετείχε σε μια αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες.Ο Κάτσερ κάλεσε τον Τερνόφσκι να «καθαρίσει» την ιστοσελίδα του.Μέσα σε λίγες μόνο ώρες εκείνος έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις στον κώδικα.