Για ποιον λόγο να ασχοληθεί κάποιος με ένα συγκρότημα που έχει τον τίτλο Τhe Βurger Ρroject; «Φευγάτο» λίγο το όνομα, αλλά αρκεί αυτό; Τι μουσική παίζει; Κατ΄ αρχάς δεν έχουν δικά τους κομμάτια αλλά παρουσιάζουν διασκευές. Από όλους τους χώρους: rock ΄n΄ roll, ska, balkan, swing και 80s μπαλάντες, χωρίς να αρνούνται και ελληνικά κομμάτια. Δεν είναι ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που το κάνουν. Μόνο που οι Βurger Ρroject έχουν και τον τρόπο να το παρουσιάζουν μοναδικά και σχέδιο ώστε το κοινό που παρακολουθεί τα live τους να φεύγει με ένα χαμόγελο ως τα αφτιά.

Τρίτη βράδυ στο Ηalf Νote, γύρω στις 22.30. Το τζαζ μπαρ είναι γεμάτο.

Οι General Κonzou (κοντραμπάσο, φωνή), Αl the Χ-Κing (κιθάρα), Cosmic Communist (πιάνο, φωνή), Μosh Ηoliday (ντραμς, φωνή)- κάποιοι από αυτούς έχουν κάνει το τελευταίο τσιγάρο έξω από το κλαμπ στην Τριβωνιανού μαζί με τον κόσμομπαίνουν στο κλαμπ για να «ντυθούν». Να φορέσουν τα κοστούμια. Είπαμε, οι Βurger έχουν σχέδιο. Δεν ανεβαίνουν στη σκηνή για να παίξουν μόνο αλλά και να σχολιά σουν. Οπως κάνουν άλλωστε και στις φωτογραφίσεις τους. Οπως κάνουν και με την επιλογή των ονομάτων τους. Δεν κρύβονται αλλά, όπως σημείωσαν μιλώντας στο «Βήμα» λίγη ώρα πριν από το live, «αυτά τα ονόματα τα διαλέξαμε επειδή πολύ απλά έτσι θέλουμε. Τι σημασία έχουν τα ονόματά μας; Τι σημασία έχει πώς λένε το συγκρότημα;Η μουσική και τα τραγούδια που παρουσιάζουμε έχουν σημασία. Αυτό που παρουσιάζουμε.Και αυτό που κάνουμε είναι μια κατηγορία από μόνο του.Ούτε υπάρχει μια παράδοση στην Ελλάδα αυτού που κάνουμε ώστε να πούμε ότι εμείς τη συνεχίζουμεούτε αντιγράφουμε.Αραθα ήταν λίγο περίεργο να μας δει κάποιος πάνω στη σκηνή και να μας λένε Γιώργο,Μήτσο,Βαγγέλη κ.ο.κ.Δεν έχει νόημα.Αλλωστε τα ονόματα κρύβουν και τον χαρακτήρα που έχει ο καθένας από μας. Αποτυπώνουν τον ρόλο και τον χαρακτήρα του καθενός από μας».

Το όνομά τους το πήραν κατά λάθος. Μια παρήχηση. «Ουσιαστικά το όνομά μας είναι ακαταλαβίστικο.Τι σημαίνει,δηλαδή,“Σχέδιο Μπιφτέκι”; Απλώς προσδιορίζει αυτό που κάνουμε». Μόνο ακαταλαβίστικοι δεν είναι εφόσον το κοινό τούς ακολουθεί. Πριν από έναν μήνα τους «υποδέχθηκε» ένα γεμάτο Gagarin. Αν κατά λάθος ονομάστηκαν Βurger, μάλλον κατά λάθος «εξεπίτηδες» συναντήθηκαν. «Αλλοι είμαστε φίλοιφίλων.Ανήκουμε όλοι σε έναν ευρύτερο κύκλο. Οχι, όμως, δεν έχουμε σχέση με τον “αστικό μύθο” που θέλει να είμαστε συμμαθητές από το σχολείο. Ούτε πάμε μαζί διακοπές. Μπορεί και να πάμε μαζίτο καλοκαίρι».

Τρία χρόνια θα συμπληρώσουν οι Βurger Ρroject στην indie σκηνή της Αθήνας όπου σχολιάζουν την κοινωνική πραγματικότητα. «Εμείς κάνουμε ένα σχόλιο για την Ελλάδα και την Αθήνα τού σήμερα. Οι τέσσερις καρικατούρες μας σχολιάζουν κάθε φορά σε κάθε live μας και κάτι άλλο. Αλλωστε δεν φοράμε πάντα τα ίδια ρούχα.Γίνεται ένα παιχνίδι με τη μουσική και τα τραγούδια που παρουσιάζουμε το οποίο δεν έχει κάποια συγκεκριμένη λογική.Θέλουμε να γεννάμε ερωτήματα. Θέλει λίγο ψάξιμο το πράγμα για να καταλάβουν ποιοι είμαστε». Στο Ηalf Νote το μεγαλύτερο μέρος των θεατών γνωρίζει τι θα δει και τι θα ακούσει. Και οι Βurger Ρroject δεν τους απογοήτευσαν. Εχοντας ως προσκεκλημένη την τραγουδίστρια Ματούλα Ζαμάνη, παρουσίασαν κομμάτια όπως μεταξύ άλλων είναι τα «Εye of the tiger», «London Calling», «Το βαπόρι από την Περσία», «When a man loves a woman», «Κοκορίκο» και «Μacarena». Προκαλούν γέλια και σχόλια. Κάποιοι σηκώνονται από τις καρέκλες και αρχίζουν να χορεύουν. Χαμογελούν. Οι τέσσερις συν μία Βurgers δεν διασκευάζουν για την ακρίβεια· αποδομούν τα κομμάτια, τα φιλτράρουν και τα παρουσιάζουν μέσα από το πρίσμα τους. Δεν είναι διασκεδαστές, είναι μουσικοί. Παρ΄ όλο που υπογραμμίζουν ότι «στόχος μας δεν είναι να σε μαγεύσουμε με τη δεξιοτεχνία μας. Να σε… κουλάνουμε με αυτά που έχουμε μελετήσει. Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε το μίνιμουμ. Και μέσα από αυτό θα φθάσουμε στο μάξιμουμ».

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ
Οι Βurger Ρroject θεωρούν ότι μαζί με τη μουσική κάνουν και αντίσταση.Δεν παρακολουθούμε απλώς.Κάνουμε και εμείς κάτι με τον δικό μας τρόπο.Εμείς το θεωρούμε αντίσταση.Με έναν κώδικα χιουμοριστικό και σαρκαστικό.Σε μια παράλογα λογική Ελλάδα διαθέτουμε έναν λογικό παραλογισμό.Αυτό κάνουμε.Θέλουμε τα μηνύματά μας να περνάνε στο υποσυνείδητο,άλλωστε δεν κάνουμε πρόζα.Μας ενδιαφέρει ο κόσμος να φεύγει από τα live μας με ερωτήματα.Ο ένας π.χ.είναι παπάς, ο άλλος τσολιάς,τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι απαραίτητο όμως όλοι οι θεατές μας να μπαίνουν στην παραπάνω λογική.Το να καταλαβαίνει ο άλλος τι κάνεις στην τέχνη είναι δικτατορία.Πρέπει ο άλλος να καταλάβει ό,τι γουστάρει.Ούτε εμείς οι τέσσερις καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα. Εχουμε έναν κώδικα. Μια κοινή βάση. Αλλά αυτό που κάνουμε προσδιορίζει και τους τέσσερις,είναι μονόδρομος.Αυτό ξέρουμε,αυτό κάνουμε.Εχουμε τη φιλοσοφία τού d.j.Πολλά διαφορετικά και ετερόκλητα κομμάτια.Με ένα περιτύλιγμα ήχου Βurger. Δεν είμαστε καραόκε». Οι Βurger Ρroject δείχνουν ανήσυχοι. Ηχογράφησαν το «We live in Αthens» και βρίσκονται οn the road για συναυλίες. «Επειδή αυτό που κάνουμε δεν μπορεί να μπει σε κατηγορία- ούτε τζαζ είμαστε ούτε ροκ ούτε σκυλάδικο ούτε έντεχνο-,είναι δύσκολο,όπως και να το κάνουμε, να “προχωρήσει” στην Ελλάδα και γι΄ αυτό ψαχνόμαστε για το εξωτερικό.Αποτελεί προτεραιότητά μας».

Το άλμπουμ των Βurger Ρroject «We live in Αthens» κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία Sony Μusic.

Η ιστοσελίδα τους www.myspace.com/theburger project έχει δεχθεί 70.401 «επισκέψεις» ενώ έχουν 994 «φίλους».

Διατηρούν σελίδα στο Facebook με 2.855 «φίλους».

Το πρόγραμμα των επόμενων συναυλιών τους έχει ως εξής: 20/5 Torak 44, Αθήνα, 27/5 Gaia Live Stage, Θεσσαλονίκη, στις 29/5 ανοίγουν τη συναυλία των Τhievery Corporation στο Θέατρο Βράχων,30/5 Καβάλα,3/7 Χανιά, 4 και 5/7 Ηράκλειο Κρήτης.