Ενα μαγικό ταξίδι στην παραγωγή του κρασιού, από την καλλιέργεια του αμπελιού ως τον τρύγο, την απόσταξη και την εμφιάλωση, γεμάτο μεθυστικά αρώματα και λεπτές γεύσεις, διοργανώνουν τα οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας το διήμερο 15-16 Μαΐου. Στο πλαίσιο των πανελλήνιων εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες», ενός θεσμού που διοργανώνεται εδώ και δεκαετίες σε οινοποιεία του εξωτερικού και από πέρυσι έφθασε και στη χώρα μας, εκατοντάδες φίλοι του κρασιού κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στα μυστικά της οινοποιίας, να γνωρίσουν τους ανθρώπους που αφιερώνονται σε αυτήν, να εξοικειωθούν με διαφορετικές ποικιλίες και αρώματα και να αντιληφθούν αυτό που οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί ονομάζουν «φιλοσοφία του κρασιού».
«Μέσα από τον θεσμό “Ανοιχτές Πόρτες” στην ουσία προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή τους Ελληνες με το κρασί του τόπου τους,διότι δυστυχώς είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι Ελληνες να γνωρίζουν αρκετές πληροφορίες για γαλλικές,ιταλικές ή ισπανικές ποικιλίες και να αγνοούν τα εξαιρετικά ελληνικά κρασιά, τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τα πιο διάσημα ευρωπαϊκά» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Κατρισιώσης , ιδιοκτήτης του κτήματος «Θηβαϊκή Γη» στον Ελικώνα. Καταλαμβάνοντας μόνο το 0,2% της παγκόσμιας αγοράς κρασιού, τα ελληνικά κρασιά είναι γεγονός ότι χαίρουν λιγότερης αναγνώρισης από αυτήν που ουσιαστικά τους αναλογεί, και αυτό αποδίδεται κυρίως στην ελλιπή διαφημιστική προώθησή τους όχι μόνο στις διεθνείς αγορές αλλά ακόμη και στην ίδια την ελληνική. «Μέσω των εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσουμε οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσω της βιωματικής οδού το ελληνικό κρασί και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό και το όραμα των ντόπιων οινοπαραγωγών» προσθέτει ο κ. Κατρισιώσης.
Το κρασί άλλωστε αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα όχι μόνο της παράδοσης, αλλά και της ίδιας της (αρχαίας και προϊστορικής) ιστορίας του λαού μας. «Στο σπήλαιο της Θεόπετρας, στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το κτήμα “Θεόπετρα”, έχουν ανακαλυφθεί από αρχαιολογικές ανασκαφές σπόροι σταφυλιού που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή. Ο λαός μας καλλιεργούσε το αμπέλι και έπινε κρασί επί χιλιάδες χρόνια και είναι κρίμα στις μέρες μας να υπάρχουν Ελληνες που δεν γνωρίζουν πώς να συνδυάσουν τις διαφορετικές ποικιλίες ελληνικού κρασιού με τα ελληνικά τυριά και τη μεσογειακή κουζίνα» σχολιάζει ο κ. Μάκης Τσιλιλής, συνιδιοκτήτης του κτήματος «Θεόπετρα» στην περιοχή των Μετεώρων. Κατά τη διάρκεια του διημέρου στο εν λόγω κτήμα θα διοργανωθούν όχι μόνο ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής αλλά και σεμινάρια οινογνωσίας και γαστρονομίας σχετικά με τον τρόπο σερβιρίσματος και τον συνδυασμό κάθε τύπου κρασιού με πιάτα της ελληνικής κουζίνας.
Το οινοποιείο που έγινε… μουσείο
Η αγάπη ορισμένων ανθρώπων για το κρασί, την ιστορία του και τον τρόπο παραγωγής του είναι τόσο μεγάλη ώστε αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τους στη συλλογή και στη διάσωση των ξεχασμένων στοιχείων της παραδοσιακής οινοποιίας. Ο Γιώργος και η Χρυσή Τζιβάνη, ιδιοκτήτες του αμπελώνα «Τζιβάνη Βio Wines» στη Ριτσώνα, γύρισαν ολόκληρη την Ευρώπη συλλέγοντας σκεύη, συσκευές και μηχανές που χρησιμοποιούνταν στην παραδοσιακή οινοποιία, προτού αυτή εκσυγχρονιστεί με την εφαρμογή βιομηχανικών μεθόδων. «Στα ταξίδια μας στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία χανόμασταν στα στενά σοκάκια ψάχνοντας για παλαιοπωλεία και ρωτώντας για οποιοδήποτε αντικείμενο σχετίζεται με το κρασί.Υστερα από δεκαετίες,έχουμε πλέον μια πλούσια συλλογή από εμφιαλωτήρια, βαρελάκια, παλάντζες, στροφιλιές και άλλες παραδοσιακές συσκευές ηλικίας 50-100 ετών!» λέει στο «Βήμα» η κυρία Τζιβάνη.
Ετσι, ύστερα από σκληρή δουλειά δεκαετιών, το οινοποιείο του ζεύγους Τζιβάνη απέκτησε και μία πρόσθετη ιδιότητα: μετατράπηκε σε Μουσείο Οίνου, αναγνωρισμένο από το υπουργείο Πολιτισμού και προτεινόμενο από το υπουργείο Παιδείας για μαθητικές επισκέψεις . «Μας επισκέπτονται μαθητές κάθε ηλικίας, από δημοτικό μέχρι λύκειο,και οι αντιδράσεις τους είναι ενθουσιώδεις.
Γοητεύονται από τον τρόπο παραγωγής του κρασιού, που έχει τόσο μεγάλη ιστορία και δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται.Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να τους εμφυσήσουμε την αγάπη για τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και να τους πείσουμε να μείνουν μακριά από το αλκοόλ,και κυρίως από το λεγόμενο “σκληρό αλκοόλ”, στο οποίο καταφεύγουν πολλοί νέοι στην εποχή μας» αναφέρει η κυρία Τζιβάνη.